Olga Steen en Lisalotte van der Tas lopen al even mee in de universiteitsbibliotheek. In voorgaande jaren was er ook weleens een student die voor overlast zorgde, maar zo erg als dit academische jaar maakten ze het nog niet mee. Hoe dat kan? Het duo tast in het duister. ‘Ik ben verbaasd en snap het niet. Wat is er aan de hand?’, vraagt Steen, hoofd Operations & Learning Services, zich af.
Vapen
Vrijwel wekelijks krijgen ze klagende studenten aan de balie. Studenten die naar de UB zijn gekomen om in alle rust te studeren, maar daar niet aan toekomen. Stilte die in een daarvoor aangewezen ruimte niet wordt gerespecteerd, medestudenten die vapen (elektrisch roken, red.) in de UB alsof het de normaalste zaak van de wereld is en politiek getinte leuzen die op muren in projectruimtes worden geschreven.
‘Het vapen, daar snappen we niets van. Het is al tientallen jaren niet meer toegestaan om binnen te roken. Op de campus mag buiten zelfs niet gerookt worden en dan denken sommige studenten dat je hier gewoon binnen kan vapen’, zegt Steen, die aangeeft dat de UB beveiliging inschakelt als een student betrapt wordt op vapen. ‘Studenten komen naar de bibliotheek omdat ze hier een garantie op stilte hebben, maar daar houdt een kleine groep zich steeds minder goed aan. Ontzettend vervelend’, vult Van der Tas – teamleider Learning Centre – aan.
Neutraal
Het duo baalt vooral van de gevolgen van het wangedrag. Projectruimtes – ontzettend populair onder studenten – met volgeschreven muren moeten wekenlang op slot tot een schilder de muren weer heeft hersteld. En door het niet respecteren van de huisregels moeten studenten elkaar steeds vaker aanspreken. ‘Als bibliotheek zijn wij neutraal. Iedereen is hier welkom, mits je je aan de regels houdt. Vrijwel iedereen doet dat. Vorig jaar noteerden we zelfs een mooi bezoekersrecord. Het is zonde dat één procent het voor die enorme groep studenten verpest’, aldus Steen.
De universiteitsbibliotheek staat in nauw contact met beveiliging om tot een oplossing te komen. Studenten die betrapt worden op vapen, lopen het risico op een officiële waarschuwing. Steen en Van der Tas hopen vooral dat de rust op korte termijn wederkeert. ‘We overleggen met verschillende partijen op de UT wat we kunnen doen. Mogelijk helpt een informatiecampagne, waarin we onze huisregels nog eens duidelijk maken. Tegelijkertijd is het van de zotte dat we studenten moeten informeren over het feit dat je niet binnen mag roken’, besluit Steen.