Volgens Denters zijn overheden nogal eens bang dat burgers niet in staat zijn om te oordelen over complexe vraagstukken zoals bestuurlijke herindelingen. Ten onrechte, zegt hij. ‘Overheden moeten niet angsthazig zijn. Burgers kunnen redelijk gestructureerd en evenwichtig oordelen.’
De hoogleraar bestuurskunde onderbouwde die conclusie aan de hand van onderzoek naar de betrokkenheid bij burgers in het debat over Twentestad. Tussen 1996 en 1999 was er sprake van het vormen van één grote gemeente door Enschede, Hengelo en Borne samen te voegen. Dat is toen niet doorgegaan.
Uit het onderzoek van Denters naar Twentestad bleek dat burgers even genuanceerd kijken naar de effecten van schaalvergroting als wetenschappers. ‘Burgers hebben mixed feelings. Ze verwachten een efficiënter bestuur en meer voorzieningen, maar ook denken ze dat de afstand tussen de politiek en de burger groter wordt.’ Denters haalde een wetenschappelijke studie aan waarin de onderzoekers wezen op deze zelfde positieve effecten op de efficiëntie van het bestuur en de negatieve op de democratie (afstand tot de burger).
Denters waarschuwde de overheid de burger niet te negeren. ‘Dan loop je het risico een door burgers ongewenst bestuur in te voeren.’
Het raadsel van de regio
Het symposium ‘Samenwerkingskracht in de regio’ ging donderdagmiddag vooraf aan de oratie van Marcel Boogers, bijzonder hoogleraar innovatie en regionaal bestuur. De titel van zijn oratie luidt ‘Het raadsel van de regio: waarom regionale samenwerking soms resultaten oplevert’. Boogers stelt daarin dat voor de ontwikkeling van regio’s bestuurlijke structuren veel minder belangrijk zijn dan beleidsmakers vaak denken.