‘Dit was het nieuws waarop we zaten te wachten’, zegt Broekman. Toch is ze ook voorzichtig. ‘Het is namelijk nog niet bekend hoeveel beurzen en met welke randvoorwaarden eventuele beurzen verstrekt zullen worden.’ We zitten nu in een overgangsfase van het oude Erasmusprogramma naar het nieuwe, dat per 1 januari 2014 in gaat en waarmee het Europees Parlement dus vandaag heeft ingestemd.’ Omdat het al snel januari is, is het volgens Broekman onzeker of de nieuwe beurzen meteen dan ook beschikbaar zijn. ‘Maar dat ze beschikbaar komen staat vast. Het blijft alleen nog even afwachten met welke budgetten en met welke bestemmingen we straks te maken krijgen.’
In het nieuwe programma worden bestaande Europese onderwijsprogramma's samengevoegd en gestroomlijnd om tussen 2014 en 2020 4 miljoen studenten uit alle onderwijslagen de kans te geven in een andere EU lidstaat te studeren.
Waar het Erasmusprogramma een jaar geleden nog op de tocht leek te staan omdat de lidstaten wilden korten op de EU begroting, wordt er nu bijna 40% meer budget vrijgemaakt voor internationale uitwisselingen. Desondanks maakt het Erasmusprogramma nog geen 2% uit van het totale EU-budget.
Per jaar maken op de UT enkele honderden in- en uitgaande studenten gebruik van geld dat direct of indirect door Brussel voor studentenmobiliteit beschikbaar wordt gesteld.
Op woensdag 4 december, van 12.00 tot 15.00 uur, is in de Waaier de Let’s GO Study Abroad Fair waar studenten kunnen leren over exchange& study abroad mogelijkheden.