Samen met de Koninklijke Bibliotheek lanceren de UB’s van de Uva, RUG, Universiteit Leiden en Universiteit Utrecht vandaag ‘Delpher’. In die online bibliotheek kunnen 1 miljoen kranten, 1,5 miljoen tijdschriftpagina’s en 90.000 boeken doorzocht worden. De UT doet niet mee aan het project. ‘Want als je mee wilt doen, moet je wel iets substantieels te bieden hebben,’ vindt bibliotheekdirecteur Peter Daalmans.
Delpher bevat bronnen uit de zeventiende tot twintigste eeuw. Dat is direct de reden voor de UT om niet aan het project mee te doen. Daalmans: ‘Wij hebben natuurlijk wel wat van de twintigste eeuw, maar wat we verder aan oude collectie hebben, is heel beperkt. En wat we hebben, wordt waarschijnlijk grotendeels gedekt door de andere bibliotheken.’ Het materiaal in de UT-bibliotheek is veelal actueler dan het materiaal in Delpher.
Delpher wordt met veel enthousiasme tegemoet gezien door journalisten, onderzoekers en misschien zelfs wel door sommige studenten. Toch verwacht Daalmans niet dat het systeem op de Twentse campus ook echt een succes wordt. ‘Je moet je afvragen of de UT nou zo veel met geschiedenis doet in het onderzoek,’ stelt hij. ‘Dat de UT een grootgebruiker van Delpher wordt, lijkt me onwaarschijnlijk.’
De Koninklijke Bibliotheek is al sinds de jaren ’90 bezig met het digitaliseren van collecties. Maar dat er zo’n twintig jaar later met een simpel zoekwoord binnen een paar seconden een krantenartikel uit 1618 naar boven kan word gehaald, was niet te te voorspellen.
Het doel van de Koninklijke Bibliotheek is om de collectie van Delpher de komende jaren in omvang te verdubbelen.