Gedragswetenschappen
De faculteitsraad van GW schrijft in een advies aan decaan Karen van Oudenhoven dat ze nog niet positief kan adviseren over een fusie tussen MB en GW, maar dat ze dat advies wil heroverwegen als wordt tegemoetgekomen aan een aantal voorwaarden.
In het fusieplan noemt Van Oudenhoven een aantal speerpunten voor het onderzoek van de nieuwe faculteit: technologie en samenleving, ondernemerschap en innovatie, innovatief organiseren en technologie, en zelfredzaamheid van burgers. De medezeggenschap van GW vraagt zich af wat de voor- en nadelen zijn van deze focus. De raad is bovendien niet overtuigd dat de speerpunten ertoe leiden dat er meer geld voor onderzoek wordt binnengehaald.
‘Samenwerkingsverbanden met groepen buiten de eigen faculteit en buiten de eigen universiteit lijken bij het aanvragen van subsidies doorgaans belangrijker te zijn dan de inrichting van de eigen faculteit’, aldus het advies aan de decaan. De raad wil dat een omgevingsstudie wordt gedaan om te onderzoeken hoe de buitenwereld (studenten, subsidieverstrekkers, werkgevers van afgestudeerden) aankijkt tegen het voorgestelde profiel van de nieuwe faculteit.
Volgens de raad wordt verder niet voldoende onderbouwd hoe een fusie leidt tot een hogere kwaliteit van onderzoek en onderwijs. ‘Ik zie daartussen geen direct verband’, reageert faculteitsraadvoorzitter Joyce Karreman. Ze vraagt de decaan met voorbeelden te komen om deze doelstelling te onderbouwen. ‘Daar hebben we overigens ook al eerder op aangedrongen.’
Bovenstaande punten noemt Karreman de belangrijkste. Daarnaast heeft haar raad nog vragen over de nieuwe bestuurlijke structuur van de faculteit en over hoe de medezeggenschap wordt georganiseerd.
Optimistisch is de faculteitsraad over de efficiëntieslag die gemaakt kan worden. ‘Wij zien de voordelen van een fusie voor een doelmatiger ondersteuning van het primaire proces, zeker in het huidige slechte financiële klimaat’, aldus de brief aan decaan Van Oudenhoven.
Management & Bestuur
De faculteitsraad van de faculteit MB deelt de kritiek van de GW-raad over de visie en strategie van de nieuwe faculteit. ‘Wij hebben echter besloten een splitsing te maken tussen het reorganisatieplan en het strategisch plan’, licht MB-faculteitsraadvoorzitter Michel Ehrenhard toe. De formele kant van de fusie steunt hij. ‘De kostenbesparingen en een slagvaardiger organisatie daar kunnen wij in meegaan’
Negatief is de faculteitsraad over de gepresenteerde visie van de nieuwe faculteit. Om de strategie goed te kunnen beoordelen is een betere onderbouwing nodig van de sterke en zwakke punten, de mogelijkheden en bedreigingen van een fusie. Ook wil de raad, net als de collega’s bij GW, weten wat een fusiefaculteit te bieden heeft voor de buitenwereld.
Ook de faculteitsraad van MB heeft twijfels over of de onderzoeks- en onderwijskwaliteit omhoog gaat met een fusie. Bovendien is het lastig te meten, zo zegt Ehrenhard. ‘Wie gaat dat vaststellen? Je moet weten wat de kwaliteit nu is om te bepalen of ie omhoog is gegaan. Er staat veel onduidelijkheid in het strategisch plan. Er moeten meer duidelijke keuzes gemaakt worden.’
Reactie decaan en besluit universiteitsraad
Later deze week reageert decaan Karen van Oudenhoven op de adviezen van de beide faculteitsraden. Deze reactie plus beide adviezen gaan naar de universiteitsraad. Die zal begin februari een standpunt innemen over de voorgenomen fusie. Er is instemming nodig van de universiteitsraad om de fusie van MB en GW door te kunnen laten gaan.