Emotioneel stabiel of niet: dat maakt op de lange termijn niet uit voor de stabiliteit van je ‘levenstevredenheid’. Die conclusie trekt UT-studente pyschologie Marie-Luise Müller in haar afstudeeronderzoek ‘The development of life satisfaction: does personality matter?’ Ook de mate van extraversie (of introversie) maakt geen verschil.
De Duitse Müller had verwacht dat vooral emotionele stabiliteit belangrijk was voor hoe tevreden men met zijn leven is. ‘Neuroticisme (emotionele instabiliteit, red.) leidt bij mensen tot nauwere betrokkenheid bij levensgebeurtenissen. Mijn hypothese was dat hun levenstevredenheid daardoor ook minder stabiel zou zijn. Ze scoren wel lager op levenstevredenheid, maar de schommelingen die ik verwachtte, zijn er niet.’ Een positieve of negatieve levensgebeurtenis heeft dus niet zo direct invloed op de levenstevredenheid van mensen.
Volgens Müller is onderzoek naar levenstevredenheid belangrijk voor de mensheid. ‘Als we weten wat van invloed is op levenstevredenheid, dan kunnen we daar iets aan doen.’ Veel onderzoek is al gedaan, waardoor bijvoorbeeld al duidelijk was dat extraverte en emotioneel stabiele mensen over het algemeen tevredener zijn over hun leven dan mensen met een tegenovergestelde persoonlijkheid.
Müller gebruikte cijfers van resultaten uit het panelonderzoek van Langlopende Internet Studies voor de Sociale wetenschappen (LISS). Zo kon ze van 3146 Nederlanders nagaan hoe tevreden zij op verschillende momenten in de afgelopen vijf jaar over hun leven waren.
Morgen presenteert Müller haar afstudeeronderzoek, waarna ze teruggaat naar Duitsland, waar ze als psychotherapeut wil gaan werken.