Tweetalige bachelor psychologie vanaf september 2025

| Rense Kuipers

De UT-bacheloropleiding psychologie krijgt vanaf collegejaar 2025/2026 zowel een Nederlands als Engels traject, waarbij een gezamenlijke numerus fixus geldt van 600 studenten. Dat is een voorgenomen besluit van het college van bestuur.

Photo by: Gijs van Ouwerkerk

De UT loopt met dit besluit vooruit op de Wet Internationalisering in Balans, een wetsvoorstel dat demissionair minister Dijkgraaf maandag naar de Tweede Kamer stuurde. De relatief grote UT-opleiding psychologie krijgt een Nederlandstalige variant en wordt daarmee tweetalig. Vanaf september 2025 moet de Nederlandstalige psychologie-variant van start gaan. Er geldt een gezamenlijke numerus fixus van 600 studenten, die verdeeld wordt over het Nederlandstalige en Engelstalige traject.

Het besluit volgt na een eerdere uitwerking van plannen door universiteitenvereniging UNL. In totaal zouden 35 bacheloropleidingen een Nederlandstalige variant krijgen. Vooralsnog is psychologie de eerste en enige UT-opleiding die tweetalig wordt.

Onder vuur

Opmerkelijk genoeg lag deze studierichting politiek onder vuur de afgelopen anderhalf jaar. 'Tachtig procent van de psychologiestudenten die aan de UT of in Maastricht studeert komt uit Duitsland, negentig procent gaat na hun studie weer terug. Ze krijgen per jaar 5000 euro beurs en 1500 euro aan OV. Waar zit het voordeel voor Nederland als samenleving en onze economie?', zo zei Pieter Omtzigt tijdens een commissiedebat over internationalisering. Zulke sentimenten leidden tot onbegrip bij UT-studenten en -alumni. Bovendien laakten BMS-bestuurders Tanya Bondarouk en Ciano Aydin het gebrek aan nuance in de discussie.

Wetgeving

Het wetsvoorstel ‘Wet Internationalisering in Balans’ ligt sinds gisteren bij de Tweede Kamer. Dit wetsvoorstel maakt het mogelijk om een onderscheid te maken tussen het Engelstalige en het Nederlandstalige traject. Je kunt dan de toestroom beperken in het Engelstalige traject, terwijl het Nederlandstalige open blijft. Daar kiest de UT nu niet voor, uit praktische en administratieve overwegingen.

Momenteel is het nog een voorgenomen besluit van het college van bestuur. De universiteitsraad heeft adviesrecht op dit besluit.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.