De Marina van Damme-beurs wordt jaarlijks bij de innovatielezing uitgereikt aan een ambitieuze vrouw die de beurs nodig heeft om een grensverleggende carrièrestap te maken.
Riphagen stelde zich, met 21 anderen, kandidaat voor de beurs, omdat ze daarmee haar ondernemersvaardigheden verder denkt te kunnen ontwikkelen. Ze wil aan de Stanford University een speciaal programma voor ondernemers in de medisch-technologische sector volgen. Daarnaast kan ze met de beurs een internationaal marktonderzoek laten uitvoeren.
De jury heeft zich door die plannen laten overtuigen. Zij zegt ‘onder de indruk te zijn van haar persoonlijkheid, haar prestaties, haar ambitie en haar droom.’
Staat van dienst
Riphagen heeft een indrukwekkende staat van dienst. Ze studeerde in 2009 cum laude af aan de opleiding biomedische technologie met een onderzoek naar multi-infusie: het gelijktijdig toedienen van verschillende medicijnen bij couveusebaby’s. Met haar afstudeerscriptie won ze twee prijzen, waaronder die voor innovaties in de zorg. Het prijzengeld besteedde ze aan de ontwikkeling van een infuuslijn die nauwkeurige gelijktijdige toediening mogelijk maakt.
In 2009 deed Riphagen mee aan de nabootsing van een VN-debat in Boston en viel daar ook in de prijzen. Het is één van de vele voorbeelden van haar activisme. 'Dat ze naast haar studie ook als bestuurder actief was binnen de Student Union en de Drienerlose Zeilvereniging Euros, maakt het plaatje compleet,' schrijft de jury.
Marina van Damme
De Marina van Damme-beurs wordt beschikbaar gesteld door de naamgever, die in juni 1965 de eerste promoverende UT-ingenieur was. Van Damme was zelf ook aanwezig tijdens de uitreiking (zie foto onder). De beurs bestaat uit een geldbedrag van €9000 en gaat gepaard met een kunstwerk.