De coating die Jonkheijm heeft ontwikkeld bevat lipiden (vetachtige stoffen) en kan gebruikt worden voor alle implantaten: van knieschroeven tot hartkleppen. Het laagje dat de UT-onderzoeker aanbrengt zorgt ervoor dat het lichaam het implantaat accepteert en dat er geen infecties aan het weefsel ontstaan.
Nu moet volgens Jonkheijm nog vaak per implantaat bekeken worden wat de beste coating is. ‘Deze nieuwe coating is goedkoper dan huidige coatings en kan makkelijker worden aangebracht op alle soorten implantaten.’
Anderhalve ton subsidie
Jonkheijm krijgt voor zijn vinding een ERC Proof of Concept, een Europese subsidie van anderhalve ton. Het is het eerste geld dat de UT binnensleept uit het onderzoeksprogramma Horizon 2020.
‘In het lab hebben we onze coating al bekeken. Met dit geld kunnen we de coating bewerken en testen op commercieel verkrijgbare implantaten’, vertelt de MESA+-wetenschapper. Ook gaat hij een businesscase uitvoeren om te onderzoeken of hij een spin-offbedrijf kan starten. De technologie is inmiddels gepatenteerd.