Gisteravond was het weer zover: de Ig Nobelprijzen werden uitgereikt. Jaar in, jaar uit worden allerlei wetenschappers in het zonnetje gezet voor publicaties die de lezer 'eerst laten lachen en daarna doen nadenken'.
De prijs voor natuurkunde was voor Japans onderzoek naar de wrijving tussen een bananenschil, een stoep en een schoen. Andere prijswinnaars hadden zich verdiept in de reactie van rendieren op mensen die verkleed waren als ijsberen. Psychologen kregen een onderscheiding voor hun studie naar mensen die Jezus herkennen in geroosterd brood.
Van oudsher valt Nederland vaak in de prijzen: maar liefst twintig keer kreeg een Nederlandse wetenschapper een Ig Nobelprijs. De bekendste is waarschijnlijk Andre Geim, die met behulp van magneten een kikker liet zweven. Later won Geim de Nobelprijs voor de natuurkunde vanwege zijn ontdekking van grafeen.
In 2011 won UT-psycholoog Mirjam Tuk een Ig Nobelprijs voor haar onderzoek waarmee ze aantoonde dat mensen rationelere beslissingen nemen met een volle blaas.
Dit jaar gingen de prijzen aan Nederland voorbij.