Anne Leferink is de ‘knapste kop’

| Rense Kuipers

UT-onderzoekster Anne Leferink heeft dinsdagavond de VIVA400-award gewonnen. Met haar onderzoek naar een nieuwe methode om bot- en kraakbeenweefsel te creëren won ze in de categorie ‘knappe koppen’.

Ieder jaar maakt het weekblad VIVA een lijst van 400 vrouwen die dit jaar zijn opgevallen. Zij dingen mee in een verkiezing naar de VIVA400-award. In de knappe koppen-categorie waren vrouwen genomineerd die een baanbrekende prestatie hebben neergezet of dit jaar zorgden voor een wetenschappelijke doorbraak.

Nadat de bijna 40.000 stemmen geteld waren, koos de VIVA400-vakjury voor iedere categorie uit de top 5 de winnares. Ook UT-hoogleraar membraantechnologie Kitty Nijmeijer behoorde tot de top 5, maar het was uiteindelijk Anne Leferink die door de jury tot ‘knapste kop’ werd verkozen.

Leferink heeft gisteravond zelf de prijs in ontvangst genomen. 'Ik had mezelf niet genomineerd, dus het kwam wel als een verrassing dat ik gebeld werd en ik hoorde dat ik in de top 5 zat', vertelt Leferink. 'Het is een leuke erkenning voor mijn werk en ik vind het goed dat er in zo'n vroeg stadium aandacht is voor het onderzoek.'

Leferink promoveerde in juli op haar onderzoek. Hierin schakelde ze kleine stukjes weefsel gecontroleerd aan elkaar. Op die manier kan een groter stuk bot- of kraakbeenweefsel gecreëerd worden dan met de huidige technieken. Deze techniek moet injecteerbaar worden, zodat in de toekomst patiënten met artrose of osteoporose makkelijker behandeld kunnen worden.

Naast Leferink en Nijmeijer waren ook UT-onderzoekers Heidi Witteveen, Marieke Martens, Sophie van Baalen, Brechtje Riphagen en Renske van Wijk genomineerd in dezelfde categorie. Angèle Reinders was genomineerd in de categorie ‘eco’.

Buitenbeentjes

'Onze categorieën waren de buitenbeentjes gisteravond', zegt Leferink. 'Zo lopen er mensen rond uit de mode- en zakenwereld, waarvoor het op zo'n avond vooral draait om netwerken. Mensen zien de wetenschap sowieso eigenlijk als een mannenwereld. Zo zei een verbaasde journalist tegen mij dat ik er niet uitzag als wetenschapper.'

'Ik zie mezelf niet echt als knappe kop, juist omdat collega's op hetzelfde niveau denken en doen', vertelt Leferink. 'Ik doe gewoon mijn werk en dan hoor je op zo'n avond dat een Gouden Kalf-winnares erg veel bewondering heeft hiervoor. Tegelijkertijd heb ik enorm veel respect voor haar kwaliteiten op het gebied van scripts schrijven. Zo zie je maar dat alles relatief is.'

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.