Er zijn vijf ECTS verbonden aan het masterproject, waarbij studenten worden verdeeld in groepen van twee tot vier deelnemers. Zij werken nauw samen met bedrijven, de gemeente Enschede en de wijkbewoners, aldus vierdejaars IO’er en student-assistent Randy Kommerkamp.
Het project is open voor meerdere masteropleidingen, uiteenlopend van industrial design engineering (IDE) tot communication science (CS). De disciplines bepalen de samenstelling van de groepen. ‘Een student CS kan vanuit zijn of haar vakgebied eerder een koppeling maken met het sociale aspect, ten opzichte van een student IDE’, licht Randy toe. ‘Zo krijg je verschillende invalshoeken voor ieder ontwerp.’
‘Iedereen moet het kunnen snappen’
Studenten zijn vrij in hun ontwerp van straatmeubilair, zolang het de sociale cohesie bevordert. ‘Buurtbewoners komen steeds minder samen, zeker als bijvoorbeeld een supermarkt of een andere sociale voorziening verdwijnt’, zegt Randy. ‘De ontwerpen moeten wel aansluiten bij de doelgroep, de wijkbewoners. Iedere bevolkingslaag moet het kunnen snappen.’
Aan het einde van het kwartiel kiezen een jury en de buurtbewoners het in hun ogen beste ontwerp. De bedenkers hiervan ontvangen de Owl-award en hun ontwerp zal naar alle waarschijnlijkheid gerealiseerd worden in de wijk. ‘Dit project is een mooie manier om de UT te profileren, omdat het resultaat ook daadwerkelijk zichtbaar is voor de buitenwereld’, zegt Randy.
Het project komt ‘overwaaien’ van de TU Delft, waar coördinator Clemens de Lange al enkele jaren het project begeleidt. De resultaten kwamen onder andere naar voren in het AD. Voorinschrijven kan tot 20 februari. Meer informatie over Social Cohesion Design is hier te vinden.