Finkers begon over zijn eigen ongemakkelijke studententijd in Groningen; hoe hij als verlegen en stotterende jongen zich aansloot bij een cabaretgroep om zijn verlegenheid te overwinnen. Dat lukte niet, totdat zijn broer in Groningen kwam studeren, meedeed aan een dichtwedstrijd en Herman zijn roeping vond; dat kon hij namelijk ook.
Zijn gedichten bleken op poëzieavonden erg grappig te zijn en toen hij cabaretfestival Cameretten won was de verlegenheid verdwenen. ‘De minachting voor mezelf was weg’, zei Finkers. ‘Welk meisje wil nou een jongen die zichzelf niks vindt?’
Twents versus Engels
Andere onderwerpen kwamen natuurlijk ook aan bod: het katholicisme (Finkers stellig: ‘geen keuze, maar een geaardheid’), zijn ziekte, zijn oudejaarsconference die hij live wil brengen en zijn wijlen vriend Willem Wilmink, die Finkers vertelde dat hij ‘altijd maar één deurtje van zichzelf openzette’ en meer van zichzelf moest laten zien.
Natuurlijk ontbrak ook niet de discussie over taal. Als een van de boegbeelden van de Twentse taal onderstreepte Finkers het belang van een tweetalige opvoeding en de krachtige boodschap die je kunt uitdragen met een taal die je volledig kent. Hij gaf als voorbeeld de Engelse uitdrukking ‘eat your heart out’, die hij op een ochtend eens hoorde, niet kende en waarover hij later die dag van drie verschillende mensen een andere uitleg kreeg.
Presentator Twan Huys maakte van de gelegenheid gebruik om onder het publiek te peilen hoeveel animo er is voor het verder internationaliseren van de UT. Niet voor het eerst op de UT waren de meningen erg verdeeld.
College Tour met Herman Finkers is morgenavond te zien op NPO3, vanaf 20.25 uur.