Inwoners van de provincie Groningen konden in de muur van twee bij tweeënhalve meter briefjes achterlaten met klachten, emoties of mogelijke oplossingen voor de aardbevings- en gaswinningsproblematiek.
Sociale innovatie
‘Voor de masterclass Collaborative future making van industrieel ontwerpen onderzoeken we hoe we met een sociale innovatie iets kunnen bijdragen aan de complexe situatie rond gaswinning en aardbevingen in Groningen’, vertelt promovendus Robert-Jan den Haan.
Den Haan en de IO-studenten bezochten al verschillende bijeenkomsten over de aardbevingen. ‘We merkten daar dat er een groot gat is tussen politiek en burgers. Als politici al contact zoeken met bewoners dan is dat meer in de informerende sfeer, maar ze luisteren niet echt naar de burgers.’
Veertig briefjes
De op de Klaagmuur geïnspireerde Muur van Herstel moet die kloof dichten. De UTérs deden er Loppersum en Appingedam mee aan. Zo’n veertig Groningers stopten een briefje in de muur, en veel anderen lieten mondeling hun zorgen en ongenoegen weten.
De studenten gaan alle briefjes en opmerkingen categoriseren per thema. Den Haan: ‘We hopen deze thema’s op de agenda te krijgen van de Dialoogtafel, het Groningse overlegorgaan over de aardbevingen en gaswinning.’
Den Haan en de drie IO-studenten (Rinze ten Berge, Lieke Middel en Matthijs Vermeulen) houden de resultaten van hun onderzoeksproject bij op een Facebook-pagina.