In de komende maanden hopen de initiatiefnemers de financiering rond te krijgen, waarvoor ze op zoek zijn naar sponsors. ‘Het is zonder meer een uitdaging om toezeggingen te krijgen’, zegt Jan Volbers van Twente Academy, het pre-university college van de Universiteit Twente. ‘Maar als het niet haalbaar zou zijn, hadden we het niet voortgezet.’
Volgens Volbers is de helft al ‘gecoverd’ door de deelnemersbijdrage. Het resterende bedrag kan hij nog niet noemen, maar hij laat doorschemeren dat het om ‘een flink jaarsalaris’ gaat, dat nog opgehaald moet worden.
LEGO-robots
Voor de organisatie van het evenement werkt de UT nauw samen met de Stichting Techniekpromotie, de landelijke organisatie achter de First Lego League. In september moet duidelijk zijn of het Open Europees Kampioenschap ook daadwerkelijk op de campus is.
Als dat zo is, komen in mei 2016 zo’n 80 teams uit ongeveer evenveel landen naar de UT om tegen elkaar te strijden. De teams bestaan uit zo’n tien kinderen van 8 tot en met 15 jaar. Zij moeten missies uitvoeren met hun eigen LEGO-robot en daarnaast een presentatie geven over hun project en onderzoek. binnen een bepaald thema. Dat thema is dit keer ‘TRASH TREK’, oftewel, in een notendop, afval.
Lustrumjaar
Volgens directeur Marketing & Communicatie Atilla Kerpisci zou de komst van zo’n groot bezoekersevenement uitstekend in het lustrumjaar van de UT passen. Daarnaast kan het evenement volgens Kerpisci bijdragen aan de internationale profilering van de UT en is het een ‘outreach’ naar de ‘mogelijke studiekiezers van de toekomst’.
‘Enerzijds kunnen we jongeren warm maken voor techniek en de campus, maar ook hun ouders en begeleiders kunnen we kennis laten maken’, zegt Kerpisci, die het belang van sponsors benadrukt. ‘Op de deelnemers en de campus zal het niet vastzitten. De eerste stap is gezet, maar de race is nog zeker niet gelopen.’