Open class van Bob Maclaren: 'Dit is mijn wijf'

| Olaf de Kruijff

De Nieuw-Zeelandse komiek Bob Maclaren hield op de cultuurdag van de Kick-In een Open Class. Hij liet Nederlandse en internationale studenten kennismaken met de cultuurverschillen en de eigenaardigheden van Nederland.

Photo by: Gijs van Ouwerkerk
Maclaren, bekend van Discovery Channel en Comedy Central, begon in het openluchttheater op de campus met de stelling dat Nederlanders bizar goed zijn in talen. Later kwam hij terug op hoe de taal zich vormde en hij stelde dat je Nederlands vrij makkelijk kon vertalen uit het Engels. ‘This is my curtain’ lijkt best veel op ‘Dit is mijn gordijn’.
Maar hij werd uitgelachen toen hij zijn vrouw meenam naar een feest en zei :‘Dit is mijn wijf’. Hij werd niet gecorrigeerd. Volgens Maclaren komt dat doordat Nederlanders liever nog een poosje blijven lachen om het grappige foutje.

Harde g

De harde Nederlandse g kwam aan bod. Nederlanders klinken eng, volgens Maclaren. Als je die harde g aan Engelsen uitlegt krijg je ‘a hard gay’. Die kun je krijgen ‘by taking a hard gay into the throat’. In België doen ze aan soft gays.

Ook besprak Maclaren de scheldcultuur ‘like a medical dictionary’, het gebruik van softdrugs en de Bob-cultuur. Daar maakt Maclaren zelf dankbaar gebruik van: hij mag dronken rijden, hield hij de eerstejaars voor.

Vervolgens weidde Maclaren uit over het liberale karakter van Nederland. Het is mooi dat homoseksuele priesters in Nederland kunnen trouwens, vindt hij. Het wordt zelfs gevierd, met een parade in de kanalen van Amsterdam. Fascinerend, aldus Maclaren.

Muur van lego

Ook was Maclaren niet vies van stereotyperingen. Het naaste broertje van Nederland, Denemarken, heeft ooit een spotprent van Mohammed met een bom gemaakt om te refereren naar terroristen. Na de bedreigingen was er maar één manier om die af te wenden: het bouwen van een muur van Lego.

Zijn eigen land nam hij ook op de hak. Nieuw-Zeeland is immers voornamelijk bekend vanwege Lord of the Rings. Daarvoor hadden ze heel veel boze figuranten nodig met lelijke tanden. Geen special effects waren daarbij nodig, volgens Maclaren.

De Toppers

Aan het eind sprak de komiek over smartphonegebruik. Nederland kent namelijk de grootste smartphonedichtheid van de hele wereld. Zelf gebruikt hij het liefst Shazam, een app om muziek te herkennen. Die werkt fantastisch zegt hij. Zelfs in de kinderboerderij, want als hij zijn telefoon naast een stel varkens houdt, geeft Shazam direct De Toppers terug, aldus Maclaren.

Om af te sluiten zei hij dat deze slimme generatie studenten de krachten moet bundelen om de wereld een betere plek te maken. Wit, bruin en zwart moeten met elkaar verenigen om dat te bewerkstelligen. ‘And they have to Kick-Out the Chinese. Thank you very much.’

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.