Ontzouten met een chip

| Rense Kuipers

Susan Roelofs ontwikkelde een chip waardoor medicijnen sneller en goedkoper op de markt moeten komen. Woensdag promoveert ze op haar onderzoek, dat ze uitvoerde bij de BIOS Lab-on-a-Chip vakgroep.

De chip verwijdert zout uit oplossingen met daarin potentiële medicijnen, die de farmaceutische industrie wil analyseren. ‘Ik heb onderzocht wat microfluidics kan toevoegen op het gebied van ontzouting’, zegt Roelofs.

Lagere pieken

Roelofs’ chip is bedoeld om zout te verwijderen voordat proefmonsters met behulp van massaspectometrie, oftewel het scheiden van moleculen op basis van gewicht en lading, worden geanalyseerd. Hoe meer zout er uit een proefmonster wordt gehaald, hoe beter het geanalyseerd kan worden, legt Roelofs uit.

De chip heeft twee elektrodes waarop een elektrische spanning wordt gezet. Deze elektrodes trekken dan geladen zoutdeeltjes aan, zodat deze gescheiden worden van de oplossing.

Kostenbesparing

Het voordeel ten opzichte van de huidige methode, is volgens Roelofs dat dit proces minder handmatig is en dus ook minder gevoelig voor contaminatie. Daarnaast kan de chip uit de voeten met proefmonsters van veel kleinere schaal dan bij de huidige methode. In plaats van 1 tot 10 microliter tot nano- of picoliters (1000 of een 1 miljoen keer kleiner).

‘Dat bespaart heel erg in de kosten en het werkt sneller. Je hebt namelijk veel minder medicijncomponenten nodig omdat je op veel kleinere schaal werkt’, zegt Roelofs, die geen precieze bedragen kan noemen.

Valorisatie

Daarom begint ze na haar promotie direct aan een technisch en financieel haalbaarheidsonderzoek om te kijken of ze de chip op de markt kan brengen. Onlangs kreeg ze daarvoor een take-off grant van technologiestichting STW, bedoeld voor valorisatie. Ook is ze van plan een eigen bedrijf op te richten.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.