‘Het was geen donderslag bij heldere hemel, deze uitkomst van de Keuzegids’, zegt de Nobel. ‘We zagen dit al aankomen, omdat de uitslag van de nationale studenten enquête al een jaar oud is.’ Natuurlijk is dit niet goed, vindt hij.
De onderwijscoördinator heeft twee verklaringen: ‘De TOM-modules waren nog onvoldoende uitgewerkt. En daarnaast moest de vakgroep public administration 35% van het personeel inleveren als gevolg van bezuinigingen. Dat zorgde voor veel onrust en werkte ongetwijfeld ook door in het onderwijs, al heeft men geprobeerd dat te voorkomen. Maar je kunt niet als je midden in een veranderingsproces zit, het allerbeste onderwijs verzorgen. Dat is een logisch gevolg van de keuzes die gemaakt zijn door onze universiteit.’
Overbelast
Omdat de opleiding de slechte beoordelingen – vooral over studielast en inhoud zijn de studenten negatief – zag aankomen, zijn er een half jaar geleden maatregelen genomen. ‘Het wat duidelijk dat de modules te vol waren, waardoor de student overbelast raakte. Sommigen studenten knapten echt af.
Modules 1 en 2 zijn volledig op de schop gegaan en zijn meer TOM-modules geworden’, vertelt de Nobel. Volgens hem heeft die verandering al vruchten afgeworpen. ‘Uit de eerste midterm-review bleek dat de studenten veel meer tevreden zijn. We werken nu nog aan kleine puntjes.’ Ook is ervoor gekozen om het tutorenschap te versterken.
Geen vrees
Er bestaat volgens de Nobel een kans dat de slechte score zorgt voor de aanwas van minder eerstejaars. ‘Maar dat is geen vrees. Omdat de mensen die komen erg gemotiveerd zijn en die kunnen wij ook uitstekend uitleggen waar het eerder mis ging. Het is vooral spijtig dat de resultaten van vorig jaar pas nu naar buiten komen, terwijl er al veel verbeterd is.’