De UT bouwt aan een netwerk waarmee onderzoeksinstellingen en bedrijven in Twente sensordata over grote afstanden kunnen versturen. Het begin is er: 7 gateways (routers) met LoRa-technologie (Long Range wide area network) die een gebied dekken van Enschede tot Borne. UT-onderzoeker en coördinator van dit Internet of Things Network Twente (IoT Network Twente) Nirvana Meratnia wil het bereik komende jaren vergroten.
Sensoren op brug
In het Internet of Things zijn niet alleen mensen online, ook apparaten als een koelkast en een thermostaat. IoT Network Twente gebruikt dat concept om data van sensoren over afstanden tot enkele kilometers te versturen. De apparaten zijn alleen sensoren zoals thermometers of trillingsmeters; het netwerk bestaat uit de 7 gateways.
Zo kunnen bedrijven op afstand sensoren uitlezen die bijvoorbeeld waterkwaliteit of de stevigheid van bruggen meten. Meratnia: ‘Om de kwaliteit van een brug van 100 meter te monitoren plaats je een paar sensoren op de brug. Die sturen de meetgegevens naar een van onze gateways en het bedrijf leest de data op afstand uit.’
Laag energieverbruik
‘Onze LoRa-technologie heeft een heel laag energiegebruik. Daarom is het geschikt voor dit soort metingen die relatief kleine hoeveelheden data opleveren’, vervolgt Meratnia. De UT levert de infrastructuur, de bedrijven moeten zelf zorgen voor de sensoren. Het netwerk is beveiligd, bedrijven hebben alleen toegang tot hun eigen data.
Meratnia en haar collega’s experimenteerden met het IoT Network eerst op de campus, maar nu is het bereik vergroot. Op dit moment maken 10 tot 15 bedrijven er gebruik van, en anderen tonen al belangstelling, aldus de onderzoeker.
Ze hoopt dat meer partijen gebruik gaan maken van de UT-service. Het gebruik van het IoT-netwerk is nu nog gratis, maar mogelijk komen er in de toekomst, als de infrastructuur groeit, abonnementskosten.