Biopsierobot combineert MRI en ultrageluid

| Paul de Kuyper

UT-onderzoekers werken aan een biopsierobot die het beste van MRI en ultrageluid combineert. Het moet de diagnostiek van borstkanker en spierziekten verbeteren.

Met de huidige screeningtechnieken voor borstkanker wordt 10 tot 20 procent van de patiënten ten onrechte naar huis gestuurd met goed nieuws, vertelt UT-onderzoeker Foad Sojoodi Farimani. Hij is een van de projectleiders van het Europese onderzoeksproject MURAB, wat staat voor MRI and Ultrasound Robotic Assisted Biopsy.

Farimani’s doel is dat percentage false negatives sterk terug te dringen. ‘Als een mammografie een verdacht beeld laat zien, moet een stukje weefsel worden weggenomen voor onderzoek in het lab. Maar het is lastig heel nauwkeurig vast te stellen waar de biopsie moet plaatsvinden. Te veel zieke patiënten worden daardoor gemist. Dat probleem willen we oplossen.’

Dure MRI en goedkoop ultrageluid

Een biopsie in de MRI-scanner zou zo’n oplossing kunnen zijn, schetst Farimani. ‘MRI heeft geen straling, geen bijwerkingen, en je kunt er zeer nauwkeurig mee bepalen waar je je biopt moet nemen. Maar het is wel heel duur. En het kost je 45 tot 60 minuten per patiënt, misschien zelfs meer. Zelfs welvarende landen kunnen zich geen grootschalig screeningprogramma met MRI veroorloven.’

Daarom bouwen de UT-onderzoekers samen met onder andere Siemens en Kuka en universiteiten uit Verona en Wenen een robot die het beste van een MRI-scan combineert met goedkopere en minder precieze technieken zoals een ultrageluidsensor en een druksensor.

Spierziekten

Patiënten hoeven dan slechts 15 tot 20 minuten in de MRI-scanner. ‘Daaruit komt een offline MRI-beeld dat je tijdens de biopsie combineert met online beelden van de ultrageluidsensor’, zegt Farimani. ‘Een van de grootste uitdagingen van dit project is om met hulp van het nauwkeurige MRI-beeld het verdachte weefsel te vinden in het veel troebeler ultrageluidbeeld.’

Behalve voor borstkanker richten Farimani en zijn collega’s zich ook op biopsie bij spierziekten. Maar, zegt hij, uiteindelijk moet de technologie geschikt zijn voor alle diagnostiek waarbij een stukje menselijk weefsel uit het lichaam moet worden gehaald.

Samenwerking met ziekenhuizen

Ook ziekenhuizen Radboudumc en Ziekenhuisgroep Twente zijn betrokken bij het onderzoeksproject. De UT werkt met deze partijen samen om de technologie aan te laten sluiten bij de wensen van de markt. ‘De robotica in dit project is wellicht nog het eenvoudigst. Medische technologie daadwerkelijk op de markt krijgen, is vaak makkelijker gezegd dan gedaan’, aldus Farimani.

Donderdag en vrijdag vindt op de UT de officiële lancering van het MURAB-project plaats. In november kreeg MURAB een Horizon2020-subsidie van 4,3 miljoen euro. Zo’n 1,2 miljoen euro daarvan gaat naar de UT, dat de projectleiding heeft. Naast Faramani zitten hoogleraren Stefano Stramigioli (projectleider) en Ferdi van der Heijden in de projectcoördinatie. De kick-off van MURAB is onderdeel van een groot Europees robotcongres dat vandaag tot en met vrijdag plaatsvindt op de campus.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.