Onderzoek dyslexieverklaring nodig

Hogescholen en universiteiten maken zich zorgen over het gemak waarmee studenten dyslexieverklaringen krijgen. Ze willen dat het ministerie van Volksgezondheid onderzoek doet en maatregelen neemt.

Gisteravond toonde het televisieprogramma Rambam aan hoe makkelijk het is om te frauderen met dyslexieverklaringen. Studenten vertellen hoe ze fraudeerden bij testen en ook de verslaggevers kregen zonder veel moeite de diagnose van orthopedagogen en ggz-psychologen. Het lukte zelfs om telefonisch een verklaring te krijgen op naam van ene ‘Jet Bussemaker’.

‘Dat meen je niet’, reageerde de minister. ‘Dit is de wereld op zijn kop, dit kan niet. Studenten die echt zware dyslexie hebben, moeten natuurlijk ook een diploma kunnen halen. De goede moeten niet onder de kwade lijden. Maar dit soort bureaus hoort nog van mij.’

Betrouwbaarheid

‘Decanen van hogescholen moeten van de betrouwbaarheid van een dyslexieverklaring uit kunnen gaan’, stelt de Vereniging Hogescholen in een schriftelijke reactie. Ze verwacht een onderzoek van het ministerie van Volksgezondheid. Universiteitenvereniging VSNU sluit zich daar bij aan. ‘Blijkbaar verschilt de kwaliteit van de bureaus heel erg. Het is goed als daar eens naar gekeken wordt’, aldus een woordvoerder.

Op de Universiteit Twente wordt volgens studentendecaan Carolien van Dijk, hoofd Student Affairs Coaching & Couselling, sowieso al zorgvuldig met dyslexieverklaringen omgesprongen. 'Wil de student er rechten aan kunnen ontlenen, dan moet zo'n verklaring zijn ondertekend door een ggz-psycholoog of orthopedagoog. Een verklaring met een handtekening van een remedial teacher accepteren wij niet.'

Grondig onderzoek

Ook moet volgens de studentendecaan uit de inhoud van het testrapport blijken dat er grondig onderzoek is verricht. 'Als wij daaraan twijfelen zal de student daar zeker op worden aangesproken.' Wanneer de indruk bestaat dat een dyslexieverklaring, zelfs als deze door een psycholoog of orthopedagoog is ondertekend, op een ondeugelijk testje is gebaseerd, dan zal dit zeker gevolgen hebben voor de rechten die eraan ontleend kunnen worden.

Studenten met dyslexie mogen ook op de UT in veel gevallen langer over hun tentamens doen en krijgen vanwege hun handicap soms 1.200 euro van hun studieschuld kwijtgescholden.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.