De UT bundelt de krachten met IRCAD en IHU uit Straatsburg met als doel de patiëntenzorg te verbeteren door technologische innovaties te integreren in de geneeskunde. De drie instituten gaan samenwerken op het gebied van beeldgeleide chirurgie en minimaal invasieve robotchirurgie.
Dinsdagochtend ondertekenden de bestuurders van alle partijen een samenwerkingsovereenkomst op de UT. Er komen uitwisselingsprogramma’s voor studenten. Ook willen de drie instituten gezamenlijke onderzoekstrajecten opzetten.
Spijsverteringsstelsel
IRCAD richt zich op de ontwikkeling van minimaal invasieve therapieën voor aandoeningen van het spijsverteringsstelsel. Naast dat ze aan veel innovatieve technieken werken, zijn chirurgische teams actief op het gebied van informatica, robotica en beeldtechnologie om nieuwe diagnose- en behandelmethoden te ontwikkelen.
IHU is een medisch en chirurgisch instituut dat fungeert als een centrum voor behandeling, onderzoek en opleiding op het gebied van minimaal invasieve chirurgische technieken. Daartoe combineert het geavanceerde minimaal invasieve methoden met de nieuwste medische beeldtechnologie.
‘Samenwerking stimulerend’
‘De UT heeft veel aandacht voor gezondheidszorg: een vijfde van onze studenten is betrokken bij gezondheidszorg. Internationale samenwerking op dit niveau is erg stimulerend’, reageert Maarten IJzerman, pro-decaan van de UT-cluster Health, op de samenwerking.
Wetenschappelijk directeur Bernard Dallemagne zegt onder de indruk te zijn van de UT-opleiding technische geneeskunde. ‘Het zal moeilijk zijn dit concept ook in Frankrijk te introduceren, maar hopelijk kunnen we leren van de Twentse ideeën en ze in ons onderwijssysteem opnemen.’