Vooral vogels, vlinders en planten goed beschermd

| Rik Visschedijk

Het Europese Natura 2000-netwerk is van groot belang voor de biodiversiteit, zo blijkt uit een onderzoek waarin de faculteit ITC participeerde. UT-onderzoekers bestudeerden de invloed voor reptielen en amfibieën, maar voor die groep is Natura 2000 niet doorslaggevend.

Photo by: pexels.com

Bert Toxopeus en Thomas Groen van ITC bestudeerden reptielen en amfibieën. Aan de hand van grote databestanden met verspreidingsgegevens onderzochten zij in hoeverre deze dieren profijt hebben van het Natura 2000-netwerk. ‘De resultaten vallen voor ons wat tegen’, zegt Thomas Groen, projectleider vanuit ITC. ‘Dat heeft een aantal oorzaken. Deze groep komt vooral voor in kleine slootjes, poelen en plassen en die informatie is niet voor alle Europese landen goed beschikbaar. Daarnaast zijn het dieren die een beetje verstopt leven en daardoor minder snel in tellingen voorkomen. Daardoor is het moeilijk vast te stellen hoe goed ze daadwerkelijk beschermd worden’.

Biodiversiteit

De Europese Commissie vroeg aan een onderzoeksteam uit Nederland, Engeland en Italië onder leiding van onderzoeksinstituut Alterra om na te gaan hoeveel biodiversiteit voor komt in het Natura 2000-netwerk. Natura 2000-gebieden zijn aangewezen voor de bescherming van Europees bedreigde soorten en habitattypen. Vooral vogels, vlinders en planten hebben baat bij het netwerk.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.