Dat schrijven ze in een statement dat het kabinet en de leden van de Tweede Kamer hebben ontvangen. Ze vinden het niet vreemd dat de technische universiteiten aandacht vragen voor de sterk toegenomen instroom van studenten, maar wijzen erop dat het hele hoger onderwijs daarmee kampt. De brief is van de twee Amsterdamse universiteiten en de universiteiten van Groningen, Leiden, Utrecht en Nijmegen, die een heel scala aan opleidingen in huis hebben, van kleine talen tot geneeskunde.
Numerus fixus
Hun opleidingen voeren soms ook een numerus fixus in omdat de toestroom te groot wordt. Als politici hier iets aan willen doen, dan moeten ze zich over het hele hoger onderwijs buigen en niet alleen naar de technische opleidingen kijken, vinden de zes universiteiten.
Zijn de technische opleidingen belangrijker voor de economie dan andere opleidingen? 'Een bloeiende economie, met een steeds ouder wordende bevolking, met een focus op gezondheid en duurzaamheid, vraagt ook om kennis en expertise op het gebied van gezondheid, sociale ontwikkeling, en duurzame stedelijke ontwikkeling. Wij leiden bovendien de leraren op in alfa-, bèta- en gammavakken die zo hard nodig zijn om nieuwe generaties op te leiden.'
Lobby
Ze vinden minister Bussemaker aan hun zijde. Gisteravond zei ze in de Tweede Kamer dat de technische universiteiten hun lobby goed op orde hebben, maar ze weigerde erin mee te gaan. 'Laat ik mij dan maar opwerpen als de lobbyist voor de lerarenopleidingen', grapte ze. Want die kunnen ook wel wat extra aandacht gebruiken, en zo zijn er nog wel meer opleidingen te bedenken.
Met name CDA en VVD denken dat de technische opleidingen meer geld zouden moeten krijgen. Ze vragen de minister om een onderzoek naar de verdeling van de rijksbijdrage over de universiteiten.