Sensorpak voor beroerte-patiënten

| Rik Visschedijk

Goed nieuws voor beroerte-patiënten: voortaan is het mogelijk om hun bewegingen thuis nauwkeurig in beeld te brengen en te analyseren. Dat kan met een nieuw sensorpak. Met deze technologie kan de revalidatie verbeterd worden, en de zorgkosten gedrukt.

UT-onderzoeker Bart Klaassen ontwikkelde het sensorpak met een internationaal team van engineers en zorgprofessionals. Hij promoveert woensdag op zijn onderzoek naar dit INTERACTION System.

Ontwikkelingen

Het nieuwe pak heeft 41 sensoren en een infrastructuur om alle gegevens op te slaan, verwerken en verzenden. ‘Er was lange tijd grote behoefte aan een dergelijk systeem, maar de technologie was er simpelweg nog niet klaar voor’, zegt hij. ‘Dat is snel aan het veranderen dankzij razendsnelle ontwikkelingen op het gebied van batterijtechnologie, wearables, smart e-textiles en big data-analyse.’

Thuisomgeving

Betere revalidatie tegen lagere kosten, dat moet mogelijk worden met de nieuwe technologie. Na de revalidatie in de kliniek is er nog maar weinig bekend over hoe de patiënt in zijn thuisomgeving omgaat met de beperkingen. Met het nieuwe systeem kan de kwaliteit van bewegen van deze patiënten nauwkeurig gemeten worden, waar de therapeut zijn voordeel mee kan doen.

In kaart

Klaassen heeft in het onderzoek aangetoond dat het systeem in de praktijk goed werkt. ‘Het verzenden van alle informatie lukt en is efficiënt. We zijn er in geslaagd om alle relevante bewegingen te modelleren en de bruikbare data er uit te filteren. Hiermee is het mogelijk om patiënten gedurende lange tijd thuis te monitoren en verschillen met gestructureerde klinische metingen in kaart te brengen.’

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.