Morgen zou de Tweede Kamer praten over een omstreden wet: mogen Nederlandse universiteiten en hogescholen straks filialen in het buitenland openen en daar erkende diploma’s verstrekken? Zonder dat de studenten hun opleiding deels in Nederland volgen?
Maar vandaag stak Kamerlid Jasper van Dijk van de SP een spaak in het wiel. Het is zo’n ingrijpend voorstel, zei hij tegen zijn collega’s van de andere partijen, dat we eerst eens schriftelijke vragen moeten stellen.
Zorgen
Tegen de achtergrond spelen de plannen van de Rijksuniversiteit Groningen. Die wil een campus openen in China. De Socialistische Partij is daar mordicus op tegen en voorziet allerlei financiële en ethische problemen. Ook andere oppositiepartijen maken zich zorgen, net als regeringspartij PvdA.
Zelfs minister Bussemaker wil niet dat haar wet straks misbruikt wordt door bestuurders die ‘last hebben van expansiedrift’, zei ze vorige maand. Maar de minister moet nog toestemming geven.
Uitstel
De SP vroeg dus om uitstel, zodat de Kamer zorgvuldig te werk kan gaan. VVD’er Pieter Duisenberg vond dat onzin. De SP wil het wetsvoorstel gewoon niet meer behandelen voordat er verkiezingen zijn, sneerde hij.
Hij had een ander voorstel: stel vanmiddag vragen aan de minister en laat die beantwoorden voordat de Kamer over het wetsvoorstel gaat praten. ‘Dat lukt makkelijk. Of het moeten weer duizend vragen zijn, zoals bij het leenstelsel, maar dat verwacht ik niet.’
Toen de basisbeurs werd afgeschaft, probeerde de oppositie zoveel mogelijk tijd te rekken, onder meer door talloze ingewikkelde vragen te stellen die de minister allemaal moest beantwoorden. Het ministerie bewees toen bliksemsnel te kunnen werken.
Kalm aan
Maar deze keer kan het ministerie dus kalm aan doen. Zelfs van coalitiegenoot Amma Asante (PvdA) kreeg Duisenberg geen steun. Het plenaire debat, waarin wetsvoorstellen worden behandeld voordat erover wordt gestemd, moet dus opnieuw op de agenda worden gezet.
Liefst binnen vijf weken, voordat Kamerleden de deuren van het Binnenhof achter zich dichttrekken en zich helemaal op de verkiezingen storten. Die laatste weken voor de verkiezingen is het altijd druk, dus het is de vraag of dat nog gaat lukken. Zo niet, dan zullen alleen de VVD en de Rijksuniversiteit Groningen daarvan balen.
Overigens kunnen hogescholen en universiteiten nu al een campus in het buitenland openen, zolang de studenten minstens een kwart van hun opleiding hier volgen. Vooral Stenden Hogeschool heeft daar gebruik van gemaakt en heeft campussen in Thailand, Bali, Zuid-Afrika en Qatar.