Graven door bergen rotzooi

| Jasmijn Kol

Heel wat studenten van studievereniging Scintilla vermaakten zich afgelopen weekend met het graven in bergen rotzooi. Reden? De zogenaamde Moteq re-engineering challenge, waarbij er met afgedankt materiaal een auto in elkaar moest worden gezet.

Vrijdagavond kwamen 11 teams, bestaande uit 3 tot 6 personen, bij elkaar in de Zilverling waar zij de challenge van het weekend te horen zouden krijgen. Een van de organisatoren van de challenge, Maarten Bonnema (student electrical engineering), vertelde dat dit jaar de challenge bestond uit het maken van voertuigen, die een parcours met obstakels af moesten leggen. Wie het snelst de koers uitreed mocht zich de winnaar noemen van de wedstrijd.

Winnaar

De teams hadden allemaal de volledige zaterdag en een groot deel van de zondag om hun auto’s in elkaar te schroeven. Sommige auto’s waren heel klein, om zo gemakkelijk van de trap af te kunnen. Sommigen hadden enorme wielen die gemakkelijk door het grind zouden moeten gaan. Anderen hadden inventievere manieren bedacht om hun auto door de obstakels heen te loodsen.

De winnaar van de wedstrijd werd uiteindelijk team ‘Herr Zandberg und die Vega/Burgers’ bestaande uit Koen Zandberg (25, MSc embedded systems), Tim Broenink (25, PhD robotics & megatronics), Luuk Oudshoorn (26, afgestudeerd) en Willem Mulder (23, electrical engineering).

Glijbaan

Mede dankzij ‘een glijbaan’ wonnen zij de challenge. Koen: ‘We kozen ervoor om een soort van glijbaan onder de auto te maken. Die was precies groot genoeg om over een trede te kunnen glijden. Door middel van een mechanisme konden we de glijbaan, na de trap, loskoppelen van de auto en op wielen verder rijden.’

Ook voor de hindernis met de bal bedachten ze iets innovatiefs. Tim vertelt dat ze het balletje gevangen konden zetten tegen hun auto en zo makkelijk naar het eind van de baan konden rijden. De auto was onder andere gemaakt van een oude printer. Daar zitten een hoop motors en wielen in die het rijdende gedeelte van de auto compleet verzorgde. Daarnaast had het team ook gebruik gemaakt van een inductiekookplaat en een cd-speler. Het winnende team was het enige team dat het parcours volledig had voltooid. Ze deden daar 3,5 minuut over.

De originaliteitsprijs ging dit jaar naar Solar Team Drenthe. Beide teams ontvingen een speciaalbierpakket als prijs.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.