Technologie en politiek komen samen

| Joëlle Willemsen

'Have a voice, make a change’, luidt de slogan van het eerste UT Model United Nations (UT MUN), een simulatie van de echte UN-conferenties. Dit weekend staat in het teken van debatteren, je stem laten horen en in contact komen met andere deelnemers.

Deze vrijdagochtend begint de MUN in de Waaier met een openingsceremonie. UT-student Elise de Groote (AT), director general, heet alle ‘delegates’ hartelijk welkom. Ze is ervan overtuigd dat deze MUN het perspectief van de deelnemers gaat veranderen. ‘The MUN will change your life. This sounds bold, traumatic, scary, but it is true’.

Technologie en politiek

Zelf ontdekte De Groote via MUN’s haar presenteertalent. Ze hoopt dat anderen ook nieuwe dingen over zichzelf te weten komen. Enthousiast vertelt ze dat bij deze MUN technologie en politiek samenkomen in één evenement. ‘Technology invents the future, and politics decide what the future becomes, therefore both components should work together’.

Om tafel over mondiale problemen

Na de opening zochten de afgevaardigden hun commissie op en bogen ze zich over één of twee specifieke onderwerpen. De Security Council richtte zich bijvoorbeeld op de burgeroorlog in Zuid-Soedan. De afgevaardigden van de Special Political Land Decolonisation-commissie hielden zich bezig met ruimteafval, waar technische kennis goed van pas komt.

Voorstelronde

Voor het echte debatwerk begon, stelden de deelnemers zich voor aan de hand van vragen zoals ‘wat is een jeugdherinnering van je’ en ‘als je een auto was, welk onderdeel zou je dan zijn en waarom’. Hier kwamen creatieve antwoorden op waardoor de sfeer informeel werd.

Netwerken

Naast debatteren staat netwerken en socializen ook centraal tijdens het weekend. Met 34 verschillende nationaliteiten, kan dit tot interessante gesprekken leiden. UT-student Sander Boxebeld (EPA), vertelt dat hij meerdere malen gedebatteerd heeft tijdens een MUN. ‘Ter voorbereiding heb ik de informatie die is aangeleverd gelezen en verder een beetje gegoogeld om me in te leven’.

Voor Tatevique Miinasian (CS) is de MUN geheel nieuw. Zij doet voor het eerst mee. Ze wil vooral meer leren over hoe de conferenties van de UN in zijn werk gaan en meer betrokken raken in de politiek. Ze vertelt dat na het eerste debat haar perspectief al veranderd is. ‘Ik weet nu beter wat de impact is van de keuzes die gemaakt worden door de UN. Ik snap nu ook beter dat de keuzes die je zelf als consument maakt ook grote invloed hebben. Het maakt echt een verschil of je gewone of biologische bananen koopt’.

Marilen Jahnke (IBA) is het met haar eens. ‘Ik ben er achter gekomen hoe lastig het is om keuzes te maken als je moet overleggen met een grote groep. Wat je ook kiest: er zijn altijd voordelen, maar ook nadelen voor verschillende partijen’.

De studenten debatteren het hele weekend door. ‘We hopen dat de deelnemers elkaars blik verscherpen en fel debatteren. Al moet elk debat natuurlijk afgesloten worden met het schudden van een hand’, aldus de organisatie.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.