Elke vorm van reclame of sponsoring is verboden, staat letterlijk in de tabaks- en rookwarenwet. Maar sigarettenfabrikanten hebben studentenverenigingen toch gesponsord, zeggen de onderzoeksjournalisten.
De fabrikanten betaalden studentenverenigingen om er als enige hun sigaretten te mogen verkopen. Zulke overeenkomsten zijn een vorm van sponsoring, heeft de rechter eerder bepaald in een zaak over de verkoop van tabak op Pinkpop.
De redactie zegt schriftelijk en mondeling bewijs te hebben verzameld van de overeenkomsten en aanbiedingen. Het gaat om studentenverenigingen in Groningen, Utrecht, Amsterdam, Leiden, Rotterdam, Delft, en Maastricht. Het is niet bekend of Twentse studentenverengingen onderzocht zijn. Er zou een concurrentiestrijd zijn losgebarsten tussen Japan Tobacco International en British American Tobacco om bij studentenverenigingen een voet tussen de deur te krijgen.
Onderzoek
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is een onderzoek gestart. ‘We proberen zo goed mogelijk uit te zoeken wat er aan de hand is’, zegt een woordvoerder.
Japan Tobacco International wil nog geen commentaar geven. ‘Op dit moment doen wij uitsluitend de uitspraak dat wij gedurende het onderzoek van de NVWA hier geen uitspraak over doen’, zegt een woordvoerder.
Concurrent BAT was nog niet bereikbaar. Ook de Onderzoeksredactie Tabak nam de telefoon vanmorgen niet op.
De uitgever van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) betaalt de Onderzoeksredactie Tabak. Het journalistieke onderzoek naar de tabaksindustrie loopt in principe tot het einde van dit jaar door.