Binnen het TURBO-programma kunnen onderzoeksgroepen van beide instellingen voorstellen indienen voor financiering. Dit moet leiden tot het verwerven van grote, externe subsidies op het gebied van gezondheidstechnologie. Daarnaast hopen de instellingen op meer uitwisseling van studenten, onderzoekers en kennis.
Projecten: van chips tot tandvullingen
De vier projecten die gehonoreerd zijn, zijn allemaal duo-projecten. Zo werkt de pasbenoemde UT-professor, Dimitrios Stamatialis, samen met Joost Hoenderop aan een zogeheten ‘darm-op-een-chip’. Jan Eijkel (UT) en Kees Albers (Radboudumc) gaan voor ‘brain-on-a-chip’-modellen. Hiermee willen ze onderzoeken hoe medicijnen de ontwikkeling van zenuwcellen beïnvloeden.
Wilfred van der Wiel (UT) en Mihai Netea (Radboudumc) onderzoeken de invloed van iemands genenpatroon op het immuunsysteem door middel van computersimulaties, terwijl UT’er Jos Paulusse en Sander Leeuwenburgh (Radboudumc) aan de slag gaan met het ontwikkelen van zelfreparerende tandvullingen.
In totaal dienden 27 koppels een voorstel in. De vier gehonoreerde projecten zijn gekozen op basis van wetenschappelijke kwaliteit, kansen op het verwerven van aanvullende subsidies, innovatie en maatschappelijke impact.