De Keuzegids denkt dat de universiteit met vier ‘topopleidingen’ en geen enkele onvoldoende de ‘kinderziektes’ van TOM voorbij is. De totaalscore van de UT is met 7 punten gestegen, van 60 naar 67. Daarmee volgt de UT Wageningen (76) en de Open Universiteit (69).
Bij de opleidingen technische natuurkunde (92 punten), University College ATLAS (84), scheikundige technologie (80) en technische informatica (78) kan de vlag uit. Deze UT-bacheloropleidingen mogen een jaar lang het predicaat ‘topopleiding’ dragen.
De keuzegids
De Keuzegids Universiteiten verschijnt elk jaar om aankomende bachelorstudenten te helpen met hun studiekeuze. Zowel studentenoordelen, afkomstig uit de Nationale Studenten Enquête, de mening van deskundigen en cijfers over uitval en contacturen tellen mee.
Comeback
Alle twintig beoordeelde UT-opleidingen scoren een voldoende. Vorig jaar waren er nog vier onvoldoendes. Vooral de opleidingen psychologie (van 46 naar 62 punten) en European Public Administration (van 54 naar 70) klommen uit een dal en staan er in de ogen van studenten nu goed voor. De laagst beoordeelde bacheloropleiding is dit jaar industrieel ontwerpen (58 punten).
De Keuzegids Universiteiten spreekt van een ‘comeback in onderwijskwaliteit’, nadat de universiteit sinds de invoering van het Twents Onderwijsmodel al enkele jaren kwakkelde. ‘De kinderziektes zijn voorbij en de UT scoort nu ronduit positief, vooral op begeleiding en faciliteiten’, aldus het oordeel van de Keuzegids.
‘Topper in huis’
De hoge score voor technische natuurkunde springt eruit. Volgens de Keuzegids is de opleiding een van de hoogst gewaardeerde opleidingen in universitair Nederland met op alle fronten een goede beoordeling van studenten. Of, volgens de woorden van de Keuzegids, ‘De Universiteit Twente heeft met technische natuurkunde een echte topper in huis.’
Engelstaligheid: gedeeld onderaan
Niet op alle vlakken kan gejubeld worden. Voor het eerst buigt de Keuzegids zich over de internationalisering en het Engelstalig onderwijs aan de universiteiten. Het gevolg: de UT staat landelijk gezien gedeeld onderaan als we het hebben over Engelstalig onderwijs. UT-docenten krijgen – evenals hun collega’s van de TU Eindhoven – gemiddeld een 6,3 voor hun Engels.