Thema van deze editie is forensisch onderzoek. ‘Cool’, vinden de mini-wetenschappers. Ze staan – gehuld in labjassen - te popelen om aan de slag te gaan. Zij mogen op een tafel verschillende soorten poeder op glazen te strooien. Doel is om vingerafdrukken te vinden. ‘Ik weet wat niet werkt!’, roept een jongetje enthousiast. ‘Talkpoeder, want dat plakt niet.’
Vingerafdruk
De begeleiding van Pre-u legt uit: ‘Als je poeder over het glas heen strooit en het dan wegblaast, blijft je vingerafdruk achter.’ En dat vinden de kinderen maar wat ‘cool’.
Een ander groepje is bezig met een ‘lastige zaak’. Aan de hand van aanwijzingen moeten ze zien uit te vinden wie de dader is. De verdachte heeft een blauwe trui aan en zwart haar. Welke personen kan je dan in elk geval van het lijstje wegstrepen?, zo luidt de opdracht.
De microscoop is een populair onderdeel bij de experimenten. Want is het nou lippenstift of bloed? Ongeduldig staan de jeugdige onderzoekers te wachten tot ze door de lens mogen kijken. Een enkeling blijft langer hangen voor het betere speurwerk.
Slim genoeg?
Florian (8) is al vaak bij de Xperimenta-middagen geweest. ‘We doen veel proefjes. Dat is leuk omdat je dan leert en slimmer wordt. Ook werk ik graag samen met andere kinderen.’ Zelf ziet de onderzoeker in de dop een universitaire studie wel zitten. ‘Maar dan moet ik wel eerst weten of ik slim genoeg ben.’