VU eist grote Nederlandse instroom in Amsterdamse UT-bachelor

| Rik Visschedijk

De voorgenomen nevenvestiging van de UT-bachelor Mechanical Engineering in Amsterdam is voor de Vrije Universiteit (VU) een ‘maatschappelijke verantwoordelijkheid’. Dat zei CvB-voorzitter Mirjam van Praag woensdagmiddag tegen de studenten- en medewerkersvertegenwoordiging. U-Today was bij de vergadering.

In het zogeheten gemeenschappelijk overleg, waarin de medezeggenschap geen instemmings- of adviesrecht heeft, boog de Amsterdamse gemeenschap zich over de Twentse bachelor die grotendeels in Amsterdam wordt gegeven.

Het college van bestuur van de VU ziet de samenwerking zitten. ‘In onze regio kiezen scholieren met een natuur- en techniekprofiel vaak niet voor een ingenieursopleiding, omdat die hier niet voorhanden is’, aldus Van Praag. ‘Daar ligt een grote verantwoordelijkheid voor ons. Zeker als je kijkt naar de arbeidsmarkt.’ Die zit te springen om hoogopgeleid technisch personeel. Twente is voor de collegevoorzitter een mooie partner. ‘We hebben een goede bètafaculteit die behoorlijk op de toepassing gericht is. De UT past bij ons.’

 

‘Laten we de eerste zijn’

De nevenvestiging is voor de VU een eerste stap in de samenwerking met de UT. ‘Deze constructie is de snelste manier om van start te gaan’, zei rector en oud-UT-hoogleraar Vinod Subramaniam. ‘Als alles goed gaat, willen we er over vijf jaar een joint degree van maken. Daarom vind ik dat we dit momentum moeten pakken. Vroeger was techniek op een algemene universiteit taboe. Dat is voorbij. Andere universiteiten hebben soortgelijke plannen. Laten we dan maar de eerste zijn.’

Vanuit de medezeggenschap kwam de vraag in hoeverre de opleiding voldoet aan het maatschappelijke probleem om bij te dragen aan het tekort aan ingenieurs. ‘Als je flink wat buitenlandse studenten binnenhaalt, dan doe je daar eigenlijk niets aan’, zei een medewerker. In die opmerking kon de collegevoorzitter zich vinden. ‘De UT is een compleet Engelstalige universiteit. Maar voor ons is het belangrijk om de Nederlandse student te bereiken. Daarom hebben we een harde voorwaarde gesteld: 65 procent Nederlandse instroom en anders gaan we opnieuw om tafel.’

Het verre Enschede

Vorige week vroeg de studentenfractie in de Uraad op de UT zich af of randstedelijke studenten wel zitten te wachten op reistijd en verblijf in Enschede. Die vraag had de VU-medezeggenschap ook. Collegevoorzitter Van Praag zei dat er onderzoek is gedaan naar de behoefte van de doelgroep. Het resultaat is dat studenten maar één keer in de twee weken naar Twente hoeven voor een overnachting op de donderdag. In januari zijn de studenten drie weken onafgebroken in Enschede.

Daarbij heeft de VU wel de voorwaarde gesteld dat er een fatsoenlijke en betaalbare overnachtingsmogelijkheid moet zijn. De UT zou daarvoor de blokhutten op de campus willen upgraden. Van Praag: ‘Als je de blokhutten nu opzoekt in Google dan ziet het er niet best uit. Maar dat zijn oude foto’s, zo heb ik begrepen.’ Ze hoopt dat de UT nog sponsoring weet te vinden om ook een ander, betaalbaar alternatief te vinden.

Of de nevenvestiging van Mechanical Engineering er inderdaad komt, ligt grotendeels in handen van de Universiteitsraad van de UT. Die stemt volgende week al dan niet in met het plan.

 

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.