Bij het gebruikelijke Leidenfrost-effect worden druppels die op een hete plaat vallen, opgetild door hun eigen damp. Dat dit ook gebeurt bij druppels op een koud oppervlak was tot dusver niet bekend. Bij het onderzoek werd er op een ondergrond van vloeibare stikstof, min 196 graden Celsius, een druppel ethanol op kamertemperatuur geplaatst. In plaats van spontaan te bevriezen, begint de druppel zich na enkele seconden volgens een vast stramien, in de vorm van een ster, te bewegen over het oppervlak.
Eventuele toepassingen voor de bevinding moeten nog onderzocht worden. Wel denkt Anaïs Gauthier, een van de onderzoekers, dat de druppelbeweging voor conserverende doeleinden kan dienen. ‘De spontane beweging van druppels kan interessant zijn voor het bevriezen en transporteren, zonder vervuiling, van bijvoorbeeld biologische materialen.’
Het onderzoek ‘Self-propulsion of inverse Leidenfrost drops on a cryogenic bath’ is verricht door Anaïs Gauthier, Christian Diddens, Rémi Proville, Detlef Lohse en Devaraj van der Meer.