Vici voor Devaraj van der Meer

| Rense Kuipers

UT-hoogleraar Devaraj van der Meer krijgt een Vici-beurs van onderzoeksfinancier NWO. Daardoor kan de wetenschapper van de Physics of Fluids-vakgroep 1,5 miljoen euro besteden aan zijn onderzoek naar de complexe fysica van kokende vloeistoffen.

Photo by: Gijs van Ouwerkerk

Vici for Devaraj van der Meer

UT professor Devaraj van der Meer receives a Vici grant from Dutch research financer NWO. With this grant, the scientist from the Physics of Fluids group has €1,5 million to spend on unraveling the intricate physics behind the impact of boiling fluids.

Van der Meer zegt ‘heel blij’ te zijn met het binnenhalen van een van de grootste persoonsgebonden onderzoeksbeursen van Nederland. Vorig jaar was het zijn naaste collega Jacco Snoeijer die een Vici in de wacht sleepte. Wat is het succes van zijn vakgroep? Van der Meer: ‘Qua apparatuur en kennis hebben we een grote, kritische massa in onze vakgroep. Daarbij telt ook de samenkomst van verschillende onderzoeksbenaderingen: waar Jacco meer vanuit de theoretische kant komt, benader ik problemen meer vanuit het experiment. Maar er komt natuurlijk ook persoonlijk talent bij kijken, daar gaat het uiteindelijk om bij deze beurs.’

Vervoer vloeibaar aardgas

Van der Meer gaat onderzoek doen naar de impact van vloeistoffen die hun kookpunt bereikt hebben. Volgens hem is de fysica in dat geval veel complexer dan bijvoorbeeld een regendruppel die inslaat op een oppervlak. ‘Neem het vervoer van vloeibaar aardgas. Dat vindt doorgaans plaats op grote containerschepen, in reusachtige tanks met een doorsnede van veertig meter. Maar als al dat vloeibare gas rond klotst, wat voor impact heeft dat op de tank waarin het vervoerd wordt? Eenzelfde vraagstuk geldt bijvoorbeeld ook voor het vervoer van waterstof, al heb je dan te maken met nog lagere temperaturen.’

32 laureaten

Met het geldbedrag van 1,5 miljoen zet Van der Meer drie promovendi aan het werk voor een periode van vier jaar en twee postdocs voor een tijdsbestek van twee jaar. In deze ronde van Vici-toekenningen is hij de enige UT-wetenschapper die de beurs krijgt. Het totale aantal toekenningen was 32, uit welgeteld 239 aanvragen. Daarmee kwam het honoreringspercentage op 13 procent uit.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.