De stijging van drie ton komt voor het grootste deel door de donatie van de stichting Weijerhorst. Die geeft over vier jaar verspreid 1,8 miljoen euro voor sensoronderzoek om kanker in een vroege fase te detecteren. Daarnaast kreeg het UFonds 1,5 ton van een anonieme stichting.
Kleine donaties
Het aantal donaties tot 2500 euro groeide in 2018 naar 866, dat zijn er 63 meer dan het jaar ervoor. ‘Je ziet dat we donateurs steeds beter weten te vinden’, zegt Essers. ‘Nederland is historisch gezien een vrijgevig land, maar de meeste bijdragen gaan nog steeds naar de kerken en gezondheidsfondsen zoals KWF Kankerbestrijding. Met andere Nederlandse universiteiten en universiteitsfondsen proberen we onze plek te vinden in die markt. Langzaamaan lukt dat steeds beter.’
De opbrengst van crowdfundingsacties van de studententeams liep terug, goed voor 127 donaties en dat is bijna de helft minder dan in 2017. Het UFonds-jaarverslag wijt dat vooral aan het Solar Team Twente dat normaal gesproken flink wat bijdragen binnenhaalt. Het team had in 2018 geen race en haalde dus ook geen geld op. Dat het totaal aan donaties toch steeg, geeft extra glans, zo staat in het jaarverslag.