Er was vandaag alle reden om de 58e verjaardag van de UT extra luister bij te zetten. Vanaf 2016 stond de Technohal in de steigers, om van een voormalig pand voor chemische technologie en de kunstacademie een onderkomen te maken voor alles wat de UT doet op het gebied van gezondheidszorg.
Hoog bezoek
In plaats van de gebruikelijke Waaier, was daarom vandaag het nieuwgenoemde TechMed Centre decor voor de verjaardag van de UT. Deze dies natalis stond bijna volledig in het teken van de officiële opening van het gebouw, waarvoor hoog bezoek langskwam in de persoon van koning Willem-Alexander.
Optimistische wetenschappers
Voordat de koning zijn entree maakte, richtte rector Thom Palstra zich in zijn speech op people-first technology, het thema van deze dies. Palstra haalde onlangs benoemd nationaal icoon Robin Koops als voorbeeld aan, die als diabetespatiënt zelf een kunstmatige alvleesklier ontwikkelde, ‘met hulp van de UT en haar spin-offs’. Ook noemde hij professor Willem Kolff, die tijdens de Tweede Wereldoorlog de eerste werkende kunstnier uitvond en daarvoor in 1986 een eredoctoraat ontving van de UT.
Vervolgens citeerde Palstra natuurkundige Robbert Dijkgraaf: ‘Wetenschap is de meest systematische manier om de wereld, de mens en ons denken te begrijpen.’ Waaraan hij toevoegde dat wetenschappers vooral ook optimisten moeten zijn. En dat het ‘people-first’-principe met groot respect naar mens en planeet gepaard gaat. Afsluitend: ‘Ik wil dat jullie je allemaal aansluiten bij deze steeds groter wordende gemeenschap van optimisten.’
Prijzen en praatjes
Na de speech van Palstra was het podium voor de prijswinnaars. De Overijssel PhD Award ging naar Tom Kamperman. De Professor De Winterprijs was voor Chuan Li. Inmiddels was de koning gearriveerd, die geanimeerd luisterde naar de verhalen van vijf mensen van het TechMed Centre (wetenschappelijk directeur Nico Verdonschot, onderzoekers Jeroen Leijten en Michel van Putten, TG-studente Nicolien Heikens en opleidingsdirecteur Heleen Miedema). Ook vertelde Petra Hes haar verhaal: hoe ze na een beroerte op haar zeventiende de stappen heeft gemaakt tot haar beroep als revalidatiecoach.
Swipen
Het DreamTeam van het DesignLab vertelde over het door hun bedachte kunstwerk, dat in het midden van het TechMed Centre hangt. Daarna was het tijd voor de officiële opening. Koning Willem-Alexander gaf het voorbeeld aan de rest: met tablet of telefoon moest iedereen het gebouw tot leven swipen. Na deze ‘human touch’, was de koning vanzelfsprekend als eerste aan de beurt voor een rondleiding in het officieel geopende TechMed Centre.