Vier honoursstudenten staan aan de basis van dit initiatief. Vorig jaar werkten ze in hun track ‘Processes of Change’ aan een voorstel. Ze sloegen de handen ineen met duurzaamheidsmedewerker Brechje Maréchal en borduurden vervolgens samen voort op het idee. Nu is er groen licht van het college van bestuur voor de oprichting van Green Hub Twente.
‘Er bestaan al veel verschillende initiatieven op het gebied van duurzaamheid binnen de UT-gemeenschap, vaak naast elkaar zonder dat medewerkers en studenten het van elkaar weten’, zegt Maréchal. De Green Hub Twente moet een centraal punt worden om alle kennis, initiatieven en krachten te bundelen. Volgens Maréchal gaat de hub ook een actieve rol spelen in het vormen en uitvoeren van nieuwe duurzaamheidsinitiatieven.
‘Niet rommelen in de marge’
Alles om de UT op het gebied van onderwijs, onderzoek en bedrijfsvoering duurzamer te maken. ‘Denk bijvoorbeeld ook aan een programma over duurzaam ondernemerschap, het bij elkaar brengen van onderzoekers en vindbaar maken van onderzoeksprojecten rond duurzaamheid, meedenken over hoe we duurzaamheid meer kunnen benadrukken in het onderwijs’, somt mede-initiatiefnemer Wytze Haan op. ‘En het organiseren van een jaarlijkse Sustainability Week, lezingen en discussiebijeenkomsten.’
Maréchal vult aan: ‘Andere universiteiten in Nederland hebben ook zo’n green office en iedereen vult het anders in. Wat wij in ieder geval niet willen, is dat het rommelen in de marge wordt. Deze hub moet een serieus en geïntegreerd onderdeel zijn van de UT.’
Losse eindjes
Er zijn nog wat losse eindjes. Het is op dit moment nog onduidelijk waar in de Bastille deze hub een plek krijgt. Ook moet de UT nog een fulltime coördinator werven en vervolgens studenten vinden die als eerste lichting de Green Hub willen bestieren. ‘Het liefst lukt ons dat allemaal voor de zomer, zodat de studenten zich tijdens de Kick-In presenteren en in september aan de slag kunnen’, aldus Maréchal.