Samenwerking UT en VDL: ‘Zal leiden tot doorbraken’

| Redactie

De VDL Groep en de UT gaan samenwerken op het gebied van hightechontwikkeling en -productie. Daarover sloten ze deze week een contract. De twee gaan miljoenen investeren in gezamenlijk onderzoek.

(v.l.n.r.) Gerjan Veldhuis (manager VDL ETG T&D Almelo), Bart Koopman (UT, decaan faculteit Engineering Technology), Geert Dewulf (UT, director Strategic Business Development), Hans Evers (directeur VDL ETG T&D), Sander Verschoor (directeur VDL ETG Almelo), Jaap Brand (VDL ETG/ UT fellow), Janneke Hoedemakers (UT, Strategic Business Development).

Met de samenwerking willen de UT en VDL academische kennis en industriële praktijk dichter bij elkaar te brengen, wat cruciaal is voor nieuwe hightechontwikkelingen. Het eerste gezamenlijke project richt zich op de ontwikkeling en productie van elektrische motoren op basis van supergeleiding en het meten en verbeteren van de reinheid van ultra-schone onderdelen.

VDL verwacht met name van supergeleiding in de komende tien jaar een doorbraak in industriële toepassingen. Ook bij chipproductie, energie en fotonica willen VDL en de UT gezamenlijk optrekken. Met de samenwerking wil het Eindhovense concern haar groeiambities in de regio Twente waarmaken. Het bedrijf bouwt bij Almelo ook al een nieuwe fabriek, waar vanaf eind dit jaar gasturbines en compressoren gebouwd gaan worden.

Doorbraken

Daarnaast gaan de UT en VDL samenwerken door het uitwisselen van medewerkers en het aanbieden van opdrachten voor UT-studenten. Om dit alles in goede banen te leiden, is Jaap Brand van VDL al in 2019 aangesteld als ‘eerste officiële fellow’ bij de leerstoel Precision Engineering van de UT.

Geert Dewulf, directeur Strategic Business Development van de UT, is verheugd met de samenwerking. ‘Het zal leiden tot nieuwe wetenschappelijke doorbraken en innovatieve productontwikkelingen. En voor onze studenten biedt VDL inspirerende uitdagingen voor stages en afstudeeropdrachten.’

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.