Na veel testen en simuleren kan het team niet wachten om te zien hoe de raket zich houdt in de praktijk. Egor Tamarin, voorzitter van de Space Society Twente, en Ivan Ouderkerk – die de technische leiding heeft – leggen uit hoe de lancering in zijn werk gaat. ‘Het is verboden om zo maar ergens een raket te lanceren, dus we gebruiken een locatie van Tripoli. Dat is een modelraketbouwvereniging. Het lanceren gebeurt eigenlijk in the middle of nowhere, zo’n driekwartier rijden boven Zwolle tussen de weilanden’, vertelt Ouderkerk.
Verklaring
Met alleen een geschikte locatie is Space Society Twente er nog niet. De raket mag niet hoger dan 1800 meter komen, in verband met radars voor vliegverkeer. ‘Daarnaast is het ook niet toegestaan om motoren voor een raket te vervoeren. Het voordeel is dat wij de motor in bruikleen hebben van Tripoli. We vervoeren enkel het model van de raket’, aldus Ouderkerk.
De Twentse ruimtevaartliefhebbers zijn vermoedelijk het enige studententeam dat afkomt op de lancering. ‘Het gaat om een hobbyevenement. De vorige keer deden acht teams mee en de hoogte van de raketlanceringen fluctueert enorm. Sommige raketten komen twintig meter hoog, anderen halen een kilometer’, legt Tamarin uit.
600 meter
Op basis van simulatie hoopt de Twentse afvaardiging een hoogte van zo’n 600 meter te halen. Aangezien iedereen gebruik maakt van dezelfde soort motor, maakt de techniek volgens Ouderkerk het verschil. ‘De rotatie van de raket, het model, de parachute. Je kunt op allerlei manieren winst boeken.’
Portugal
Hoewel Space Society Twente uitkijkt naar zondag, ligt het hoofddoel verder in de toekomst. In oktober 2022 moet het gebeuren bij de European Rocketry Challenge in Portugal. ‘Dat is een complete wedstrijd, waarin een team zich op alle mogelijke manieren moet bewijzen. Daar komen veel studententeams op af van over de hele wereld. Deelname volgt pas na een strenge selectie, vandaar dat de editie van 2021 te snel kwam. Volgend jaar willen we erbij zijn’, besluit Ouderkerk.