Sommige dure apparatuur kan een universiteit nooit uit eigen zak te betalen, terwijl ze de wetenschap wel vooruit zouden helpen. Daarom heeft de overheid de ‘roadmap’ voor grootschalige onderzoeksinfrastructuur in het leven geroepen.
In 2008 werd er voor het eerst geld verdeeld. Sindsdien zijn er verschillende rondes geweest, waarin 21 projecten financiering kregen. Nu komen daar dus negen projecten bij.
Internationaal
Sommige projecten zijn internationaal. Zo bevindt het ‘LISA-observatorium’ zich in de ruimte om daar zwaartekrachtgolven te meten. “Nederland bouwt cruciale onderdelen van deze interferometer”, staat in een toelichting.
Ook de Extremely Large Telescope is een internationaal project. Hij wordt in Chili gebouwd. Het geld is bestemd voor de Nederlandse bijdrage, die “de leidende positie van Nederland in de sterrenkunde voor decennia zal waarborgen”.
Andere apparaten staan wel in Nederland. Zo werken onderzoekers in Nijmegen aan de sterkste MRI-scanner ter wereld, waarmee ze de werking van de hersenen nog beter kunnen bestuderen. Ook willen wetenschappers meer zicht krijgen op de veranderingen in de Nederlandse rivierdelta. In een ander opvallend project willen onderzoekers virtuele ecosystemen creëren.
De financiering via NWO is tijdelijk. Dit betekent dat deze projecten na verloop van tijd weer nieuwe financiering moeten vinden. De aanvragers moeten door allerlei hoepels springen om aannemelijk te maken dat dat gaat lukken.
Maar onlangs meldde het universiteitsblad VOX dat het Nijmeegse magneten- en laserlaboratorium in zwaar weer verkeert, ook al kreeg het in een eerdere ronde geld. Onderhandelingen met NWO over de toekomst van het laboratorium lopen nog.