Tweedejaars BIT-bachelorstudenten Wouter van Amelsvoort en Maria Tudorache besloten samen om mee te doen, maar omdat een duo te weinig is voor een volwaardig team, werden ze gekoppeld aan InHolland-studenten Amber Sickman en Lisa Poede. 'We gingen er gewoon heen met het idee om plezier te hebben', zegt Van Amelsvoort. 'Het was vrij willekeurig, als je bedenkt dat we de helft van ons team tot gisterochtend nog niet kenden. Maar dat pakte uiteindelijk best goed uit.'
Toiletten doorspoelen
Het samengestelde team werkte aan een casus van de Provincie Overijssel. Ze bedachten een oplossing voor het gebruik van ‘grijs water’ (licht verontreinigd afvalwater), voor onder andere het doorspoelen van toiletten. ‘Het probleem waar we aan werkten is het nakende watertekort. Als we grijs water of regenwater zouden gebruiken voor het doorspoelen van onze toiletten, dan zou dat probleem helemaal niet hoeven te bestaan’, aldus Van Amelsvoort.
Er bestaan wel degelijk systemen om grijs water daarvoor te gebruiken, vult Tudorache aan. ‘Maar die zijn ontzettend duur en er is zeker voor huiseigenaren geen incentive, omdat het ze financieel gezien eigenlijk niks oplevert. Daarom bedachten we een circulair systeem voor in de badkamer. Daar bevindt zich vaak zowel een douche, een wasmachine als een toilet. Die zou je aan elkaar kunnen koppelen via een relatief goedkoop en eenvoudig systeem.’
Investeren in aandelen
Het samengestelde team bedacht ook ideeën voor een pilotproject in het centrum van Enschede. Onder andere in de vorm van een fontein in de Klokkenplas, van waaruit het water gebruikt kan worden voor het doorspoelen van toiletten in het naastgelegen gemeentehuis. ‘Zo kan de gemeente zelf het goede voorbeeld geven aan haar burgers’, aldus Tudorache.
Wat ze met het prijzengeld gaan doen? ‘In ieder geval komen we weer samen voor een diner om de overwinning te vieren’, aldus Van Amelsvoort. ‘De rest investeren we waarschijnlijk in aandelen.’ ‘Of in onszelf natuurlijk’, vult Tudorache aan.
Create Tomorrow keerde gisteren na jaren van fysieke absentie terug op de campus. Vorig jaar ging het evenement niet door en de voorgaande jaren vond het evenement online plaats vanwege de coronacrisis. Honderden deelnemers bogen zich in de grote tent op het Ganzenveld over casussen van bedrijven en organisaties, tijdens ‘’s werelds grootste studentendenktank’.