UT-onderzoekers Rick Hogeboom, Harijot Singh Bindra, Maria Carla Piastra en Sihao Sun sleepten deze zomer een Veni in de wacht. Hogeboom, universitair docent bij de groep Multidisciplinary Water Management van de faculteit ET, kijkt in zijn onderzoek naar de ethische perspectieven op onze watervoetafdruk. Hij onderzoekt hoeveel water wereldwijd wordt gebruikt voor de productie van voedsel, spullen en kleding, en welke waarden ogenschijnlijk aan de toekenning van beperkt beschikbaar water ten grondslag liggen.
Hersenstimulatie en robotica
De tweede Veni-laureaat, Harijot Singh Bindra, ontwerpt elektronica om sensoren zonder batterijen te laten werken. Hij werkt bij de onderzoeksgroep Integrated Circuit Design van de faculteit EEMCS. Met zijn Veni-onderzoek beoogt Bindra elektronische circuits te ontwikkelen die 100 keer minder energie verbruiken dan de huidige circuits in sensoren, wat zorgt voor milieuvriendelijke elektronica.
Ook Maria Carla Piastra, universitair docent bij de onderzoeksgroep Clinical Neurophysiology van de faculteit TNW, ontving deze zomer goed nieuws. In haar Veni-onderzoek concentreert ze zich op computermodellen voor de behandeling van refractaire epilepsie met diepe hersenstimulatie.
De vierde en laatste UT-Veni ging naar Sihao Sun, postdoc bij de onderzoeksgroep Robotics and Mechatronics van de faculteit EEMCS. In zijn onderzoek wil Sun nieuwe kaders voor besturingsalgoritmen ontwikkelen om de nauwkeurigheid van vliegende robotica te verbeteren.
Voormalig UT-onderzoeker Fleurianne Bertrand ontving deze ronde eveneens een Veni-subsidie, zo valt te lezen in het persbericht van NWO. Tijdens de aanvraag werkte Bertrand nog op de UT, maar inmiddels niet meer. Daarom wordt ze niet gerekend tot de UT-laureaten.
Veni
De Veni wordt jaarlijks door NWO toegekend. Het is de kleinste beurs binnen het NWO-talentprogramma (Veni-Vidi-Vici) en is bedoeld voor pas gepromoveerde onderzoekers. In totaal dienden deze ronde 1462 onderzoekers een voorstel in, waarvan NWO er 188 honoreerde.