Sinds de komst van het Fraunhofer Project Center naar Twente werkt de ET-faculteit nauw samen met het gerenommeerde Duitse onderzoeksinstituut. Decaan Bart Koopman vindt de verhuizing een mooie mijlpaal, maar benadrukt dat de opening van het Advanced Manufacturing Centre (AMC) niet alleen een ET-feestje is. ‘Vraagstukken met betrekking tot de digitalisering van het MKB of de toepassing van precision engineering in de chipindustrie bijvoorbeeld. Die kunnen ook voor de faculteiten EEMCS en S&T heel interessant zijn’, aldus Koopman.
De decaan vertelt dat de verhuizing al enkele maanden geleden begonnen is. ‘De meeste machines draaien nu, maar de installatie daarvan kost altijd wat tijd. Het AMC beschikt over geavanceerde systemen om machines te monitoren en aan elkaar te koppelen. Dat is indrukwekkend om te zien. Elke opstelling is in feite ook een demonstratieopstelling, waar bedrijven de mogelijkheden of onmogelijkheden van een bepaald productieproces kunnen bekijken en met de beschikbare apparaten bijvoorbeeld de volgorde in een productiesysteem kunnen testen.’
In het gebouw wordt nog gewerkt aan een ruimte voor het Twente Centre for Advanced Battery Technology. Koopman: ‘Het lijkt me een prachtige plek voor UT’ers om te werken, zo dichtbij onze industriële partners, dat geldt ook voor studenten of voor pas afgestudeerden. Deze week staat in het teken van de opening. Ik was maandag in het gebouw en sprak daar met mensen van instituten van Fraunhofer uit Brazilië en uit Canada. Mensen van toonaangevende onderzoekscentra van over de hele wereld zijn deze week aanwezig.’
Ruim 6,5 jaar geleden streek het Fraunhofer Project Center neer in Twente. Het onderzoeksinstituut deed dat om een brug te slaan tussen de fundamentele wetenschap van de UT en de toepassing bij bedrijven. ‘Op een universiteit wordt vaak een concept uitgewerkt tot een zogeheten proof of concept. Je kunt dat zien als het gaan van stap 1 naar stap 4 binnen een ontwikkelingsproces. Vanuit het bedrijfsleven is er een grote vraag naar stap 7 tot 9, oftewel een uitgewerkte en werkende productieoplossing. Met het Fraunhofer Project Center willen we een brug slaan over de zogeheten valley of death, zoals je het gat van stap 4 naar stap 7 ook kunt noemen’, zei FPC-managing director Maurice Herben in 2017 over de komst naar Twente.
Fraunhofer begon klein in Twente met zo’n acht fte aan personeel, maar groeide de voorbije jaren gestaag door. In het nieuwe gebouw werken inmiddels zo’n twintig engineers. In 2021 werd besloten dat de ruimte in de Horsttoren ingeruild zou gaan worden voor een nieuw gebouw op het Kennispark. In 2022 onderging het platform ook een naamsverandering, toen de UT en het Fraunhofer-Gesellschaft de samenwerking voortzetten als het Fraunhofer Innovation Platform for Advanced Manufacturing at the University of Twente, onder de naam FIP-AM@UT.