Huize Enschede: ‘Rauw, fris en feestelijk samenzijn’

| Peter Koehorst

Zonder UT geen Huize Enschede. De theaterserie over het studentenleven in Enschede staat bol van verwijzingen naar de Universiteit Twente. Vandaag, maandag, begint het derde seizoen in theater De Kleine Willem in de binnenstad van Enschede.

Photo by: DONE. by tjeerd derkink
De derde editie van de theaterserie Huize Enschede begint. De voorstelling brengt het studentenleven in Enschede op het podium van De Kleine Willem.

Scriptschrijver Bran Remie wil met Huize Enschede het ware studentenleven door de ogen van bewoners van echte studentenhuizen in Enschede laten zien. Hij zoekt voor de verhalen niet ver. In studentenhuizen in de stad en vooral op de UT hoeft hij alleen maar aan de keukentafel aan te schuiven. De verhalen komen vanzelf. Bran heeft aan de UT filosofie gestudeerd, en kent derhalve het studentenleven op de UT. Dat wekt volgens de Enscheëder het nodige vertrouwen ‘om de mooiste verhalen op te halen’.

Ninja’s

Studenten zullen in Huize Enschede veel herkennen, maar zeker niet alles volgens Remie. ‘Dat is ook het leuke: van sommige gebeurtenissen had je een vermoeden dat die plaatsvonden, maar wist je het niet zeker.’ Een voorbeeld? ‘Op de UT had je vroeger de campusninja’s. Dat was een groep jongens en meisjes die als grap als ninja’s op de campus ronddwaalde. Studenten die op de campus wonen worden door binnenstadstudenten nog steeds campusninja’s genoemd. Deze en vele andere verhalen komen ook terug in Huize Enschede.’ Bran Remie.

Eigen mores

Remie is trots dat de eerste twee seizoenen zo’n succes waren. Alle voorstellingen zaten vol. ‘In De Kleine Willem braken we de vooroordelen af. Theater bleek geen elitaire hobby voor mensen op leeftijd te zijn, maar een rauw, fris en feestelijk samenzijn waarbij de bezoekers ook nog aan het denken werden gezet over hun eigen tradities en mores.’

Naborrelen

Het merendeel van de bezoekers van Huize Enschede komt van de UT en Saxion om deze productie van het Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede te bekijken. Dat is ook precies het doel: met Huize Enschede de vele studenten in Enschede meer bij theater te betrekken. Remie: ‘Ik vertel hún verhalen op het podium. De Kleine Willem is daar perfect voor. Het heeft als lijsttheater met een authentieke uitstraling de allure van een studentenhuis. Na afloop is het bij de bar gezellig naborrelen in de lounge.’ 

Voorzichtig wordt er al samengewerkt tussen de UT en het Wilminktheater. Zo was er in oktober een Huize Enschede-special in samenwerking met Fact. Dit koepelorgaan van de studentenverenigingen in Enschede vierde daar het dertigjarige bestaan. Remie: ‘Natuurlijk smaakt de samenwerking naar meer.’

Feestje na afloop

Studenten zijn geen studenten als er geen feestjes worden gehouden. Die feestjes vinden na afloop van een voorstelling plaats in De Kleine Willem. ‘Huize Enschede wordt zo een volledige studentenavond: eerst de voorstelling, dan een feest. Ja, het worden onvergetelijke avonden’, lacht Remie.

Wanneer zijn de voorstellingen?

De drie nieuwe afleveringen van Huize Enschede zijn steeds op maandag- en dinsdagavond te zien: aflevering één op 6 en 7 november, aflevering 2 op 13 en 14 november en aflevering 3 op 20 en 21 november. De voorstellingen beginnen steeds om 20.30 uur. Ga voor kaartverkoop naar www.wilminktheater.nl

Het verhaal van Huize Enschede

Wat is het verhaal van de derde editie van Huize Enschede? Na de tragedie op het oud- en nieuwfeest (seizoen één) en de escalatie tijdens het ouwelullendiner (seizoen twee) wordt Huize Enschede niet meer bewoond. Maar bijna vijf jaar later krijgen de oud-bewoners een geheimzinnige brief met de oproep om terug te komen. Mysterie omhult de reünie, onopgeloste zaken uit het verleden zetten de spanningen op scherp en er zijn cantusliederen in de verte te horen. Alleen een bewoonster, genaamd ‘de Knorrenheks’, heeft antwoorden, maar ook ontrafelt zij een heel nieuw mysterie…

 

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.