XR-demonstranten blokkeren ingang naar omstreden bijeenkomst

| Stan Waning

Enkele demonstranten van Extinction Rebellion blokkeerden dinsdagavond de ingang van het Amphitheater in de Vrijhof, waar een bijeenkomst van de omstreden klimaatorganisatie Clintel stond gepland. Na wat duw- en trekweg met de beveiliging ging de bijeenkomst iets later dan gepland alsnog door.

Illustratief beeld.

Vorige week leidde het bericht dat Stichting Tegenwind Noordoost Twente in samenwerking met het omstreden Clintel naar de campus zou komen tot onrust. Wetenschappers snapten niet waarom de universiteit een podium aanbood aan ‘wetenschapsontkenners en completdenkers’. De universiteit beraadde zich daarop op de vraag of ‘de bijeenkomst past binnen de regels die daarvoor gesteld zijn’.

Het antwoord op die vraag werd blijkbaar beantwoord met ja, want dinsdagavond kwamen enkele tientallen belangstellenden richting gebouw Vrijhof voor de bijeenkomst. Een handvol demonstranten van Extinction Rebellion blokkeerde de ingang naar het Amphitheater echter. ‘Terwijl met hen was afgesproken om buiten te demonstreren’, vertelt Jan Willem Bruins, hoofd UT-beveiliging.

Hoewel de sfeer nooit grimmig werd, kwam het kort tot wat duw- en trekwerk tussen een beveiliger en een demonstrant, waarbij er ook aan een spandoek werd getrokken door een beveiliger. ‘Dat had niet moeten gebeuren, maar de rust keerde gelukkig snel weer terug. De demonstraten verlieten de ruimte na een paar minuten en de bijeenkomst kon slechts een kwartiertje later dan gepland beginnen. Via een andere ingang waren de bezoekers al naar binnen gegaan’, aldus Bruins.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.