Sinds vorig jaar is het door een wetswijziging weer mogelijk voor opleidingen met een numerus fixus om studenten te loten. Dat gaat technische geneeskunde toepassen vanaf collegejaar 2025/2026. Momenteel hanteert de bacheloropleiding nog een selectieprocedure, op basis van een vragenlijst, cijferlijst en een huiswerkopdracht. Dat roer wordt volledig omgegooid naar een ongewogen selectie; elke student die zich aanmeldt voor de opleiding heeft evenveel kans op toelating.
In reactie op die wetswijziging toonde toenmalig technische geneeskunde-opleidingsdirecteur Jasper Homminga zich eerder tegenover U-Today positief over de terugkeer van loting als instrument. ‘Idealiter selecteer je natuurlijk de beste technisch geneeskundigen. Maar dat betekent dat je de kwaliteiten van een 24-jarige afgestudeerde moet voorspellen met aspecten van de 17-jarige versie van diezelfde persoon… Het is niet voor niets dat er verschillende studies zijn die de mankementen daarvan aantonen. Ik denk dat elke docent hier op de UT tal van voorbeelden heeft van de ongelooflijke ontwikkeling die studenten doormaken vanaf het moment dat zij de campus oplopen tot het moment dat zij de campus verlaten.’
Het toelatingsbeleid van (populaire) opleidingen is al langere tijd onderwerp van discussie. Zogeheten ‘selectie aan de poort’ kan invloed hebben op kansen(on)gelijkheid en toegankelijkheid van het onderwijs.
De universiteitsraad heeft nog adviesrecht op het voorgenomen besluit van het college van bestuur.