Wat houdt ‘Luister, We Eten!’ in?
‘Het is een theatervoorstelling die is gecreëerd door kunstenaars Anne Roos Rosa de Carvalho en Fedde ten Berge. Dit Alkmaarse duo laat het publiek ervaren hoe geluidsbeleving ingezet kan worden bij een interactieve ervaring. Iedereen die mee-eet is onderdeel van de voorstelling. Het publiek is op een vergelijkbare manier bezig met technologie als wij dat zijn met ons onderzoek. Tijdens de voorstelling zijn er veel verrassingselementen. We hebben ook samenwerking met een ‘food artist’, zodat het eten daadwerkelijk onderdeel wordt van de ervaring.’
Hoe draagt technologie bij aan deze voorstelling?
‘Er is een speciale tafel met sensoren. Ook het eetgerei heeft een sensor, daar wordt een synthesizer aan gekoppeld. Tijdens het eten herkent de technologie de bewegingen die een geluid produceren. Spelenderwijs kom je erachter welke handelingen welk geluid produceren, en het is aan jou en je tafelgenoten om er een prettige geluidservaring van te maken. De meeste mensen met technische affiniteit kijken daarna met een andere blik naar de gebruikte technologie. De toepassing is heel anders, minder functioneel dan hoe wij technologie inzetten in ons onderzoek. We hopen dat deelnemers een dieper begrip krijgen van hoe technologie en kunst kunnen samensmelten om unieke ervaringen te creëren. Het moet een bepaald gevoel, herinnering of emotie oproepen.’
Wat is de link tussen het Interaction Lab en de voorstelling?
‘De voorstelling is een samenwerking tussen de kunstenaars, de vakgroep Human Media Interaction, Vrijhof Cultuur, de CreaTe en I-Tech programma’s en het Interaction Lab. Het Interaction Lab speelt een rol in de productie van de voorstelling. We bieden de ruimte, middelen en apparatuur die nodig zijn om dit evenement mogelijk te maken. Onze studenten werken vaak aan soortgelijke projecten met een onderzoekaanpak en we willen ook andere studenten graag deze ervaring bieden.
De voorstelling vindt plaats in het gebouw Citadel, een wat vreemde plek voor de voorstelling, maar wel een ideale. Zoals wij het zien is het een kunstproject waar er toevallig ook eten wordt geserveerd. Met dat uitgangspunt is dit een ideale plek om het te houden. We lopen tegen praktische punten aan, want we hebben hier geen keuken. De chef-kok, een ‘Food Artist’ bereidt zelf alles voor in eigen keuken.’
Zijn er plannen voor verdere samenwerking tussen kunstenaars en het Interaction Lab?
‘We hebben het idee om met deze kunstenaars meer projecten te doen, maar dan wel in een andere vorm. Verder biedt de UT ook een ‘artist in residence’. Een kunstenaar kan dan met deels eigen budget en deels sponsorgeld binnen een vakgroep werken. Zo is er een brug te slaan tussen onderzoek en kunst.’