Benedenverdieping Vrijhof krijgt metamorfose

| Rense Kuipers

De benedenverdieping van de Vrijhof wordt de komende twee maanden gerenoveerd. Met name de foyer krijgt een flinke cosmetische ingreep. Die wordt lichter en geschikter gemaakt om te studeren.

Een illustratie van hoe de foyer eruit moet komen te zien.

Het is een waslijst aan relatief kleine wijzigingen die op de rol staan voor het gebouw: de servicedesk wordt iets naar voren geplaatst, het mindervalidentoilet komt bij de andere toiletunits, de interne dienst krijgt een eigen ruimte, de lift krijgt een ombouw, er komen rekken voor flyers en folders en de doorloop naar het Theatercafé wordt verbeterd.

Foyer

Vooral de foyer bij de Agora, Audiozaal en het Amphitheater moet eraan geloven. ‘Er was echt iets nodig, vooral op het gebied van verlichting en akoestiek’, licht programmacoördinator cultuur Evelien Bril toe. ‘De ruimte is erg donker en weinig uitnodigend. Daardoor wordt er bijvoorbeeld overdags amper gebruik van gemaakt als studeerplek, terwijl het in de bibliotheek in sommige periodes erg druk is. We kunnen veel slimmer gebruikmaken van de beschikbare vierkante meters.’

Naast verbeteringen in de verlichting en akoestiek krijgt de foyer drie verschillende kleuren – behorend bij elk van de drie zalen. Daarnaast wordt de entree van de Agora iets gedraaid en komt er een nieuwe bar naast.

Visitekaartje

De hoofdingang van het gebouw wordt niet aangepast. Dat geldt wel voor de ingang aan de kant van de bibliotheek. Daar komen schuifdeuren in plaats van de huidige klapdeuren. De entree wordt zo gemaakt dat mensen makkelijker om de pilaar heen kunnen. ‘Vanwege de toegankelijkheid van het gebouw een belangrijke ingreep’, aldus Bril.

Daarnaast komt er meer ruimte bij de entree om kunst en cultuur te etaleren. ‘Het is natuurlijk een gezamenlijk gebouw, maar tegelijkertijd ook het kloppend hart van onze activiteiten op het gebied van cultuur’, vertelt de programmacoördinator. ‘Door dat te laten zien, geven we ons visitekaartje af.’

De werkzaamheden starten over twee weken. Ten tijde van de start van het nieuwe academisch jaar moet de renovatie zijn afgerond.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.