UT wil duizenden extra studenten opleiden voor regionale chipsector

| Stan Waning

De UT wil de komende jaren samen met de andere regionale onderwijsinstellingen duizenden extra studenten opleiden voor de microchipindustrie. Dat staat in een plan – ingediend door Twente Board – voor Project Beethoven, waarvoor de overheid 2,5 miljard euro beschikbaar stelt.

In het plan – waarvoor 795 miljoen euro is begroot – is een grote rol voor de UT (331,8 miljoen) weggelegd. Dat bedrag moet grotendeels worden gedekt vanuit Beethoven. Alle plannen van de regio’s samen tellen op tot veel meer dan het beschikbare bedrag, omdat de regio’s is gevraagd aan te geven ‘wat er maximaal mogelijk is voor redelijke kosten’.

Beethoven beslaat een breed pakket aan maatregelen waarmee de overheid de Nederlandse microchipsector wil versterken. Veel van de maatregelen zijn bedoeld om de groei van Brainport Eindhoven te ondersteunen, omdat ASML een belangrijke rol vervult in de wereldwijde chipindustrie. Maar: als ASML wil groeien, dan moet Twente als essentieel onderdeel van de toeleveranciersketen meegroeien, schrijft Twente Board-voorzitter Ank Bijleveld in het Twentse plan. Ze doelt op bedrijven als VDL, ETG, Demcon, NTS Norma, Benchmark Electronics, Technotion en het midden- en kleinbedrijf.

Om aan de grote behoefte aan goed opgeleid talent te voldoen, trekt het kabinet tot 2030 450 miljoen euro uit en daarna structureel 80 miljoen per jaar. Twente is samen met de regio’s Delft, Groningen en Eindhoven aangewezen om met een plan te komen. Dat is deze week ingediend.

10 duizend extra banen

In het plan wordt de verwachting uitgesproken dat het aantal medewerkers in de sector in Twente tot en met 2030 verdubbelt. Twentse techbedrijven hebben behoefte aan zo’n 10 duizend extra fulltimebanen. In het Twentse plan stromen daarom tot en met 2030 in totaal 9.500 extra studenten in, specifiek in relevante opleidingen voor de microchipsector. Ongeveer de helft van die instroom gaat om wo-studenten. De UT hoopt tot en met 2030 2200 extra afgestudeerde masterstudenten te noteren en vanaf 2030 jaarlijks duizend extra studenten.

Groei moet zowel nationaal als internationaal tot stand komen. Ook moet er intensiever worden geworven en meer worden ingezet op behoud van talent. Lifelong-learning  moet daarnaast groeien met een jaarlijkse deelname van 2500 professionals, waarvan meer dan de helft uit de microchipindustrie.

Uitdagend en ambitieus

Interessant wordt de vraag hoe Twente aan meer studenten wil komen. Nationale studentenwerving is ‘uitdagend’, zo valt te lezen in het plan. Het aantal Nederlandse leerlingen dat voor een NT-profiel kiest neemt al jaren af. Een groot deel van de absolute groei moet gezocht worden in internationale aanwas. Ook dat klinkt ambitieus, aangezien de koers van het nieuwe kabinet niet per se internationaal vaart. Plannen die de UT noemt om groei te realiseren zijn het toegankelijk maken van pre-bachelorprogramma’s voor scholieren met een ongeschikt vakkenpakket, het versterken van de studieadviseursrol om uitval te verlagen en de realisatie van een doorlopende leerlijn op het gebied van machinebouw.

Om de stayrate van internationale studenten te verhogen, worden diverse strategieën ingezet in het plan, zoals begeleiding, betere huisvesting en verbeterde Nederlandse taalvaardigheid.

Voor de 331,8 miljoen euro waarvoor de UT staat begroot, moet 272,1 miljoen uit Beethoven komen. De rest – 59,7 miljoen – staat regulier begroot. Landelijk volgt nu beoordeling van alle plannen, daarna wordt duidelijk welk deel van de regionale plannen daadwerkelijk financiering krijgt.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.